Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Anne Lise Marstrand-Jørgensen har skrevet en imponerende roman om Margrete I

Anne Lise Marstrand-Jørgensen fremstiller i suveræn roman Margrete I som født til magten og draget af skoven
Der er magi i skriften. Anne Lise Marstrand Jørgensens på én gang vilde og omhyggelige stil er kendetegnet ved tempo og intensitet samt ved et frapperende fysisk nærvær.

Der er magi i skriften. Anne Lise Marstrand Jørgensens på én gang vilde og omhyggelige stil er kendetegnet ved tempo og intensitet samt ved et frapperende fysisk nærvær.

Nicolai Lorenzen

Kultur
25. september 2020

Valdemar Atterdag plejede, som bekendt, at sige: »Gud kan beholde sit paradis, hvis jeg kan beholde mit Gurre.« Hans datter Margrete I følte sig som barn mest hjemme på Vordingborg Slot, men besad vist egentlig et paradisisk slot inde i sig selv. Sådan oplever man det i hvert fald, mens man pløjer sig igennem Anne Lise Marstrand-Jørgensens munkestenstykke roman om denne kloge, taktiske heltinde – uden sidestykke den mægtigste danske kvinde i middelalderen og 1397 grundlægger af den såkaldte Kalmar-union.

Da vi træder ind i hendes liv, er hun netop blevet gift med norske Kong Håkon og installeres efter sin elskede bror Kristoffers død på Akershus, bare ti år gammel. Den første tid sover kongen og hun som søskende side om side, men for at dæmpe folkesnakken fremviser han et blodplettet lagen. Henne i en dal ikke langt borte har han så en frille, som han gør med barn.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her