Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Barselonas popsange handler om vildrede og forelskelse – og menneskets usikre fremtid

På deres tredje album, ’1 Dag Er Vi 1 Minde’, lyder Barselona langt mere livserfarne, end de er. Med kraftfulde guitarrundgange og rørende tekster gør den danske duos musik sig fri af de to medlemmers jordiske alder for at stige til højere luftlag
Barselona er en dynamisk duo, og på ’1 Dag Er Vi 1 Minde’ optræder de to purunge fyre allerede i selskab med deres garvede, dansksprogede popforbilleder.

Barselona er en dynamisk duo, og på ’1 Dag Er Vi 1 Minde’ optræder de to purunge fyre allerede i selskab med deres garvede, dansksprogede popforbilleder.

Edi Cliff

Kultur
25. september 2020

Hovedingredienserne i opskriften på god, dansk popmusik er en gennemtænkt, samlende sangtekst, fremført i et nutidigt talesprog af en gudbenådet stemme – og selvfølgelig en tilhørende, uforglemmelig melodi. Det er det, der får musikken til at tage radiorotationstid fra den udenlandske og samtidig blive ultrapopulær i befolkningen. Bands som Nephew og Katinka og soloartister som Peter Sommer, Bisse, Nikolaj Nørlund og Carl Emil Petersen har længe oplevet at lykkes med denne opskrift og høste succes – særligt hos den generation, som musikerne selv kommer fra. 

Drengeduoen Barselona er yngste skud på stammen af dansksprogede pop-acts. De har netop offentliggjort deres tredje album på bare to år, 1 Dag Er Vi 1 Minde. På albummet følger duoen opskriften på dansksproget popsucces til punkt og prikke. Men som hemmelig ingrediens er det, som om at de også har drysset lidt ekstra af den glødende charme, der plejer at gennemstrømme deres lyd, ned i det seneste album. Det får deres 11 nye popnumre til at lyde friske og anderledes og giver appetit på meget mere. 

Forbandet let at blive rørt

Det er kun fire år siden, at de to medlemmer af Barselona, Rud Aslak og Rasmus Theodor, sammen gik på Ollerup Efterskole. Men på den korte tid, der er gået, har duoen allerede udgivet to EP’er, nu tre studiealbum og spillet to koncerter på Roskilde Festival. Deres nyeste bedrift er albummet 1 Dag Er Vi 1 Minde, der virker inspireret af deres forgængeres studier af de nært beslægtede overemner krig og kærlighed. Men pladen indeholder også sine egne, aktuelle formuleringer af de underspørgsmål, som rører sig i den danske ungdom.

De nye numre fra Barselona handler om vildrede og forelskelse. Men lige så meget som det er en ung vildrede og forelskelse, er det en varig vildrede og forelskelse. Og begge dele er rettet mod, at menneskets fremtid føles mere usikker end nogensinde før.

20-årige Rud Aslak lyder både som sanger og tekstforfatter langt mere livserfaren, end han er. Med kraftfulde guitarrundgange i mol, dramatisk afbrudt af breaks eller kompletteret af fløjtestykker, og imponerende glatte overgange mellem numrene, gør Barselonas musik sig fri af de to medlemmers jordiske alder, for at stige til højere luftlag.

Nummeret »Mennesker Mod Mennesker« er en gribende folkesang a la Halfdan Rasmussens udødelige »Noget om helte«. I Aslaks mund er dagligdagssproget anno 2020 forbandet let at blive rørt af. »Det her er ikke drengene mod pigerne / send tropperne hjem / vi er brødre og søstre / vi slår ikke hinanden ihjel / skal vi løbe efter livet sammen / hvem vil slås når man kan kramme«.

Det efterfølgende af sted-bobbende »Min Eneste Rus« er en elektroakustisk kærlighedsballade, der går Danmarks dybsindigste popcharmør Lars H.U.G. alvorligt på klingen med sin umiskendelige elsker-dig-for-evigt-melankoli.

Barselona er en dynamisk duo, der giver plads til at tænke over sangteksten i de guitartunge og elektriskladede instrumentelle perioder. På 1 Dag Er Vi 1 Minde optræder de to purunge fyre allerede i selskab med deres garvede, dansksprogede popforbilleder. 

Barselona: ’1 Dag Er Vi 1 Minde’ (Virgin Music / Universal)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her