Læsetid: 5 min.

Netflixdokumentaren ’The Social Dilemma’ viser, hvordan techvirksomhederne udnytter vores hjerner

Internettets kryptiske forretningsmodel bliver pillet fra hinanden og belyst med veltænkte og til tider overgjorte pædagogiske greb i instruktør Jeff Orlowskis ’The Social Dilemma’. Det er en god og nødvendig gennemgang af skærmenes betydning i vores liv
Formidlingens højdepunkt er, når Vincent Kartheiser personificerer den algoritme, der gemmer sig bag skærmen og konstant forsøger at maksimere den tid, familiens teenagedreng er online, skriver Magnus Sabroe Bjernemose.

Formidlingens højdepunkt er, når Vincent Kartheiser personificerer den algoritme, der gemmer sig bag skærmen og konstant forsøger at maksimere den tid, familiens teenagedreng er online, skriver Magnus Sabroe Bjernemose.

Expsoure Labs/Netflix

29. september 2020

Kimen til verdens ende ligger i lommen på os alle sammen. Telefonen, der vibrerer, bipper og lyser op med små notifikationer om alt fra nyheder til likes og venneanmodninger, repræsenterer en eksistentiel trussel, der i sidste instans kan føre til borgerkrig og demokratiets og civilisationens endeligt.

Sådan lyder den vilde påstand i Netflix’ dokumentarfilm The Social Dilemma. Men når rulleteksterne glider over skærmen efter halvanden time, føles ens notifikationer og feed på sociale medier som forvandlet til et stort glubende opmærksomhedssugende monster, og verdens undergang virker pludselig som et skræmmende sandsynligt udfald.

Dokumentaren havde premiere på Sundance Filmfestival i januar. Instruktør og medstifter af det lille, aktivistiske produktionsselskab Exposure Labs Jeff Orlowski stod også bag de prisvindende og anmelderroste Chasing Ice fra 2012 og Chasing Coral fra 2017, der handler om klimaforandringernes ødelæggelse af sårbare økosystemer. Det er komplicerede emner, der skal formidles, og de gør en ihærdig indsats.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Bjarne Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Maj-Britt Kent Hansen
Thomas Tanghus, Bjarne Jensen, Eva Schwanenflügel og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu