Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Portugisisk roman skaber surrealistisk liv ud af Anden Verdenskrigs murbrokker

Afonso Cruz’ roman ’Kokoschkas dukke’ holder de historier, der stadig angår hele Europa, i live
De sørgelige liv i Dresdens bomberegn får fine virkelighedsmuligheder i Afonso Cruz’ roman ’Kokoschkas dukke’.

De sørgelige liv i Dresdens bomberegn får fine virkelighedsmuligheder i Afonso Cruz’ roman ’Kokoschkas dukke’.

Richard Petersen

Kultur
18. september 2020

Må man skrive legende, ornamenteret og måske ligefrem morsomt om jødeforfølgelserne under Anden Verdenskrig? Den nyoversatte roman Kokoschkas dukke af portugiseren Afonso Cruz (f. 1971) gør netop det. Den handler om krigsforbrydelser, men også om at gøre opdigtede personer virkelige, så de ikke fortaber sig i historiens mylder.

Romanen følger en jødisk mand og en jødisk kvinde, som løber på hinanden, da de forsøger at gemme sig for nazisterne. De danner en forhutlet familiekonstruktion, mens bomberne falder over Dresden. Romanen udkom på portugisisk i 2010 og vandt i 2012 EU’s Litteraturpris, og man fornemmer et næsten kontinentalt projekt. Kokoschkas dukke strækker sig fra Lissabon til Minsk i et forsøg på at holde de historier, der stadig angår hele Europa, i live.

Den er fortalt med en mild surrealisme, der fint indfanger det umulige i projektet og det stadigt uforståelige i de virkelige krigsforbrydelser. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her