Læsetid: 4 min.

Sammy Balojis værker om kolonihistorie er et forsvar for skønheden som erkendelsesform

Den internationalt anerkendte kunstner Sammy Baloji laver værker af og om kobber. En congolesisk naturressource, der på udstillingen ’Other Tales’ på samme tid rummer århundreders kolonihistorie og en stor, ulmende skønhed
Sammy Baloji arbejder på tværs af materialer og stilarter. Han er både maler, dokumentarfotograf, arkivar og kobbersmed. Men i alle discipliner kæler han for øjet, og hans udstilling ’Other Tales’ i Aarhus er meget mere end tilføjelser til Europas dårlige samvittighed. Baloji slipper af sted med at formidle voldsomme, udmattende emner, fordi han fortæller med stor skønhed.

Sammy Baloji arbejder på tværs af materialer og stilarter. Han er både maler, dokumentarfotograf, arkivar og kobbersmed. Men i alle discipliner kæler han for øjet, og hans udstilling ’Other Tales’ i Aarhus er meget mere end tilføjelser til Europas dårlige samvittighed. Baloji slipper af sted med at formidle voldsomme, udmattende emner, fordi han fortæller med stor skønhed.

Mikkel Kaldal

18. september 2020

Jeg kunne begynde denne artikel med at skrive, at jeg har set en meget smuk udstilling, hvor der på et råt plankegulv står spredte kobbervaser med planter, hvis matte blade suger metallets blanke skær til sig. Hvor et drengekor synger smukke klagesange, mens maskinlyd dunker rytmisk fra højttalerne omkring mig. 

Udstillingen handler om Den Demokratiske Republik Congos historie. Det er en historie om belgisk kolonistyre, slaveri, racesegregation, borgerkrig og udbytning af naturessourcer.

Så kan jeg tillade mig at lægge vægt på skønheden? 

Kan man tale om æstetik, når man står over for så voldsomt materiale?

Det kan man. I hvert fald når man som den congolesiske kunstner Sammy Baloji (f. 1978) i udstillingen Other Tales, der lige nu vises på Kunsthal Aarhus, insisterer på, at det skønne findes, også selv om vold og udbytning også gør. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu