Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

I ’Sommer med Ernst’ er naturen billedskøn og sommeren uden ende

Det svenske slow-tv-program ’Sommer med Ernst’ er som én lang fløjlsblød kornmark. Man skal ikke tænke, men blot læne sig tilbage og flyde med. Det har journalist Daniel Hovalt gjort i 12 sæsoner nu
’Jeg har det med ’Sommer med Ernst’, som værten Ernst Kirchsteiger selv har det med ’morötter’; intet ondt kan ske, når svenskeren på sin värmlandske dialekt gør mig klogere på svensk indretningshistorie og løgmarmelade,’ skriver Daniel Hovalt om sit yndlings trygheds-tv-program. Foto: Nordic World/TV 2

’Jeg har det med ’Sommer med Ernst’, som værten Ernst Kirchsteiger selv har det med ’morötter’; intet ondt kan ske, når svenskeren på sin värmlandske dialekt gør mig klogere på svensk indretningshistorie og løgmarmelade,’ skriver Daniel Hovalt om sit yndlings trygheds-tv-program. Foto: Nordic World/TV 2

Nordic World/TV 2

Kultur
8. september 2020

Langt ude i de svenske skove cykler en solbrændt og hvidhåret altmuligmand, Ernst Kirchsteiger, rundt på en ladcykel med morötter (gulerødder) i en trækasse på ladet. Hver sommer tager han til en ny svensk flække og istandsætter ødegårde, stråtækte bondegårde og møller, som er omkranset af skove, skovsøer, åer eller fløjlsbløde kornmarker. Her laver han mad med lokale grøntsager og kød. Og det er sådan set det, der sker i hans tv-program Sommer med Ernst.

»Det er nu skønt at tage ud at cykle og hente fine råvarer. Når man har så mange friske gulerødder, så føles det, som om der intet ondt kan ske. Man er tryg,« siger han.

Min begejstring for Sommer med Ernst, som jeg har set i 12 sæsoner, det vil sige 85 afsnit, på TV 2 Fri, bunder nok i en vis forkærlighed for det svenske sprog og den billedskønne natur. Men det er også trygt at se. Jeg har det med Sommer med Ernst, som Ernst selv har det med morötter; intet ondt kan ske, når svenskeren på sin värmlandske dialekt gør mig klogere på svensk indretningshistorie og løgmarmelade.

For en stund bliver jeg suget ind i den svenske ødegårdsverden et sted, hvor ondskaben ikke hører hjemme, og hvor sommeren ingen ende har. Det er pusterumsfjernsyn, og verden virker lidt mere tilforladelig oven på et afsnit. Som Ernst selv siger det, da han løfter trækassen med morötter:

»Jeg har lovet at lokke himlen ned på jorden. I får se, hvordan det går til.«

Et kors af rundstokke

Til at hjælpe sig har Ernst de to håndværkere Pirre og Mackan. De er Ernsts håndlangere, og de ligner begge langhårede skovmænd, den ene af dem har tilmed et skovhuggerskæg. Deres hænder er skruet ordentligt på og er grove som arbejdshandsker, og Pirre og Mackan ordner det grove arbejde med at save, hamre og mejsle på ødegårdene.

Ernst? Han går barfodet rundt med ideerne og fortæller om at have respekt for ødegårdens sjæl. En fortæller er han, og indretningsarkitekten kan bruge timer på at rulle med på tungen på svensk om at Sommer med Ernst handler om kærligheden til måltidet og skabelsen.

»Kort sagt: livets væsentligheder.«

»Jeg vil inspirere mennesker og få dem til at tro på egen formåen,« sagde han til Sydsvenskan tidligere i år.

I Sverige er Ernst Kirchsteiger en kendis. Han har været indretningsarkitekt i IKEA og blev siden for alvor kendt med programmerne Sommer med Ernst, Jul med Ernst og Ernst i Toscana.

På Facebook har han 133.811 følgere. Sveriges statsminister har 162.000. Der er tilmed udgivet en bog om »hele Sveriges handymand«, en Ernstologi. Selv har han skrevet bogen Ärliga material (Ærlige materialer) i 2019, der handler om hans tanker om jern, træ, sten, glas og uld.

Netop naturen er den vigtigste inspirationskilde for ham. Han sætter sig tit ved et lille vandløb i skoven og blandt mælkebøtter og skvalderkål i haven for at fortælle historier om dengang, han sad med sine bedsteforældre under et valnøddetræ og fandt ud af, at naturen er det, som skulle inspirere ham – og nu os.

En ødegård fylder han med pastelfarvede puder og lamper bøjet i gamle kobberrør fra laden, mens en anden gård får lamper lavet i flettet siv, men fælles for alle stederne er, at der altid bliver lavet ting af rundstokke; lamper, hylder og brødkasser. Efter at have lavet brødkassen, hvor låget var et gardin af rundstokke, udtrykte han det selv:

»Jeg har sagt til Ulla (hans kone, red.), at hun skal lave et kors af rundstokke, når jeg dør.«

Vildsvinepizza

Godt nok er Sommer med Ernst et indretningsprogram, men uden mad og drikke dur helten ikke. Når køkkenet er blevet istandsat og ligner et rigtigt svensk landkøkken, begynder Ernst at kokkerere med lokale råvarer. Det er blevet til kartoffelsalater, flæsk, lammekøller, vildsvinepizza, løgmarmelade, rabarberkringler og mördegskakor med sylt.

Der er noget beroligende, faktisk meditativt, over at se ham stå der og røre rundt i en kobbergryde med rabarberkompot, mens han fortæller om sin bedstemors køkken og om, at man kan smage, at netop disse rabarber er plukket i køkkenhaven.

Maden bliver serveret på mormorstel ved langbordet, og alle de lokale fra området er naturligvis inviteret. Porcelænet klirrer, langbordet griner, og det emmer så meget af idyl, at det næsten føles som iscenesættelsen af en utopi.

Måske er det utopisk. Ikke desto mindre er det beroligende at se fløjlsbløde og bølgende hvedemarker, rindende åer og pastelfarvede puder i en dosis på 40 minutter ad gangen. Det er dét, Sommer med Ernst kan. Det er svensk slow-tv. Musikken er beroligende, tempoet langsommeligt, og ét afsnit handler om ét rum. Én sæson handler for det meste om én ødegård. Sådan har det været i 12 sæsoner, og sådan vil det nok altid være. Det er til at forholde sig til.

Serie

Tryghedstv i mange afsnit

Mange søger mod en særlig tv-serie eller et særligt tv-program, når de har behov for at slappe af eller blive beroliget. Det kan snildt være gensyn med tv af ældre dato, ofte strakt over virkeligt mange afsnit og sæsoner. Vi har fået avisens journalister til at forklare deres foretrukne tv-eskapismer.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jonna Eskildsen

For ikke at glemme at Ernst har sin egen serie med alskens snygt tilbehør til hjemmet, og ikke mindst egen vin på sytembolaget :)