Anmeldelse
Læsetid: 7 min.

Verdensberømt Harvard-filosof angriber USA’s eliteuniversiteter

Den amerikanske filosof Michael Sandel har skrevet sin mest interessante og radikale bog, som er et lærd angreb på alliancen mellem viden, magt og rigdom
USA er ifølge Harvard-filosof Michael Sandel besat af en meritokratisk myte om vindere og tabere, som selv har fortjent deres skæbne. Det er derfor, at en basketballspiller som LeBron James med sin formidable arbejdsetik bliver fremhævet som et forbillede – det skal vise, at alle kan blive til noget stort, hvis bare de arbejder hårdt nok.

USA er ifølge Harvard-filosof Michael Sandel besat af en meritokratisk myte om vindere og tabere, som selv har fortjent deres skæbne. Det er derfor, at en basketballspiller som LeBron James med sin formidable arbejdsetik bliver fremhævet som et forbillede – det skal vise, at alle kan blive til noget stort, hvis bare de arbejder hårdt nok.

Mike Ehrmann

Kultur
2. oktober 2020

LeBron James regnes for verdens bedste basketballspiller. Kommercielt er han en kolossal succes, som får omtrent 250 millioner kroner om året af sin klub, Los Angeles, og 330 millioner i reklameindtægter fra forskellige firmaer.

Moralsk er James, som har ført an i protester mod racisme i USA, en stjerne for det liberale USA. Og så bliver han fremhævet som forbillede på grund sin formidable arbejdsetik, systematiske træning og eksemplariske omsorg for sig selv.

Han står op klokken fem hver dag, styrketræner, løbetræner, dyrker 30 minutters yoga og pilates, følger en nøje tilrettelagt kostplan og sørger for at få tolv timers søvn i døgnet.

Forestillingen om Lebron James er, at han gennem hårdt arbejde selv har skabt det, han kan, og som gør, at fans ser op til ham som en moralsk vejleder, og at de store firmaer vil bruge hans navn og krop til at sælge deres produkter. Der er ikke offentlig forargelse over, at han tjener små 600 millioner kroner om året. Eller mere end 1.500 gange så meget som en almindelig amerikansk skolelærer.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Være over 2 m høj, sove 12 timer i døgnet og tjene 600 mill.= the american dream! Gad vide hvormange det er plads til, på en baseball-bane? 98%.af den amerikanske befolkning? Well, 99% så! Næppe!
Blår i øjnene, drømmen er et dagligt mareridt for de 99% i USA. Betaler baseball-spillere også 750$ i skat p.a.? Og James' indsats er prisværdig, men kun en dråbe i havet!

Daniel Rasmussen

hvordan fanden kan han sove 12 timer i døgnet....det tror jeg simpelthen ikke på.... han er jo ikke eet år gammel

En bog med en tilsvarende, kritisk vinkel på den meritokratiske myte men med fokus på det Demokratiske Parti er Thomas Franks “Listen Liberal: Or What Ever Happened to the Party of the People?” fra 2016. Her beskriver Frank partiets skifte fra at have et tydeligt arbejderklasse-islæt til i dag at være blevet et parti, der hovedsageligt appellerer til og ser sig selv som repræsentanter for velbjærgede professionelle fra den kreative klasse i forstæder og storbyer og slyngveninder med Wall Street og Silicon Valley. Frank fremhæver også den logik, at hvis du ikke har gået på det rigtige college/university og studeret de rigtige ting til at indgå i, hvad han rammende kalder “the well graduated” (og ikke “the well educated”), ja så bliver man af denne gruppe set som selv at være uden om sin skæbne og have fortjent at synke til bunds. Han går også i rette med den “karma-handel”, hvor velhavere køber sig til “karma offsets” (lige som de “CO2 offsets” forurenere kan købe sig til) ved at deltage i glamourøse arrangementer med Bono, Malala, Desmond Tutu og andre koryfæer. Alt i alt en skarp, kritisk, indigneret, velskrevet og meget læsværdig bog.