Anmeldelse
Læsetid: 8 min.

Annie Ernaux forvandler det private til den store europæiske fortælling

Med kortromanerne ’Min far’ og ’Kvinden’, der lige er udkommet på dansk, befæster franske Annie Ernaux, at hun transformerer sit eget liv til stor, europæisk litteratur om klassesamfund, modernitet og tab
Titlen som en af Frankrigs største nulevende forfattere har Annie Ernaux vundet ved at skrive om sig selv og sin egen familie.

Titlen som en af Frankrigs største nulevende forfattere har Annie Ernaux vundet ved at skrive om sig selv og sin egen familie.

Camilla Morandi/Getty

Kultur
9. oktober 2020

Det er ikke kun i astrofysikken eller i genteknologien, at man gør nye opdagelser. Det gør man også i litteraturen. Litteraturens nyopfindelser ændrer de måder, vi forstår os selv på, de forandrer de øjne, vi anskuer verden med, og de sprænger grænser for, hvad sproget kan udtrykke. 

Tænk på Virginia Woolf, der fandt på at skildre bevidstheden som en fossende å af indskydelser, tænk på Svetlana Aleksijevitjs skildring af Tjernobyls almindelige mennesker, tænk på Mary Shelleys opfindelse af et på samme tid psykologisk drama og et virkeligt monster i Frankenstein. Det er litteratur, der overgår fiktionen og bliver til orienteringsredskaber i verden.

Annie Ernaux er en af disse få litteraturens fornyere. Den franske forfatterinde, der er født i 1940 i Lillebonne, en flække i det regnfulde Normandiet, har skabt en ny genre og en ny måde at skrive på.
 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her