Anmeldelse
Læsetid: 7 min.

I Brügger-dokumentaren ’Muldvarpen’ vil alle gerne have en sag at kæmpe for

Mads Brüggers nye DR-serie, ’Muldvarpen’, dokumenterer, at det nordkoreanske regime er villigt til at handle med både våben og narko, men det gør næsten større indtryk at se hovedpersonen og hans makkers vilde trang til at give sig hen til en farefuld færd
Når Ulrich Larsen ikke er undercover, lever han et stille liv som førtidspensioneret familiefar i en københavnsk forstad. Han er hverken en spradebasse eller en machobøf, bare en mand, der først mangler og så finder en mission.

Når Ulrich Larsen ikke er undercover, lever han et stille liv som førtidspensioneret familiefar i en københavnsk forstad. Han er hverken en spradebasse eller en machobøf, bare en mand, der først mangler og så finder en mission.

Jonas Berlin

Kultur
16. oktober 2020

»Everybody loves a cause.«

Det er den forhenværende MI5-ansatte Annie Machons reaktion på, hvorfor den nu 44-årige Ulrich Larsen gennem ti år har infiltreret og filmet først den dansk-nordkoreanske venskabsforening, siden den internationale støtteklub til militærdiktaturet, Korean Friendship Association (KFA).

Alle elsker at have en sag at kæmpe for. Det giver livet mening og intensitet, og uanset udfaldet er der selvrespekt at hente i bevidstheden om, at man i det mindste gjorde en indsats for noget større end sig selv. Det er nogenlunde det, Ulrich Larsen kredser om, da han fortæller Annie Machon om sin motivation for at skrive til Mads Brügger, hvis satiriske dokumentarserie om Nordkorea Det røde kapel fra 2006 han havde set.

Ulrich Larsen var sygemeldt med en kronisk sygdom, der stadig i dag forhindrer ham i at arbejde som kok, og i korrespondancen med Brügger gik han fra at spørge, om Det røde kapel kunne fås på dvd til at tilbyde sin assistance som muldvarp.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

For syg til at arbejde som kok. Men en 7 år lang ren James Bond tilværelse? No problem.

- Førtidspensionen må hænge i en tynd tråd med krav om tilbagebetaling.

Kommuner har de seneste år frataget folk deres førtidspension alene på baggrund af facebook opslag som viser en aktiv tilværelse. Men en regulær James Bond aktør har vist ikke før været i blandt.

Klaus Kristensen, Michael Friis, Lillian Larsen og kjeld hougaard anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Jeppe Lindholm

Heldigvis er folk på den gamle førtidspensionsordning ikke underlagt de samme byzantinske krav og regler som på den nye.
(Den Mette Frederiksen lavede som Beskæftigelsesminister i Thorning-regeringen)

Henrik Ilskov-Jensen, Carsten Wienholtz, Alvin Jensen, Birte Pedersen, Lillian Larsen, Hans Larsen, Mads Berg, Katrine Damm, Hanne Utoft, Estermarie Mandelquist, Kim Houmøller, Gert Romme, Ole Frank og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Jeg sidder med en lidt underlig tegnefilms fornemmelse, når jeg ser dokumentaren. Hvem "leger" lige med hvem? Er det Mads Brügger, som "leger" med Nord Korea og hele deres efterretning eller er det Nord Korea, som "leger" med Mads Brügger? Jeg tror i hvert fald ikke det Nord Koreanske efterretningsvæsen er naive. Det ville være mere end usandsynlig.

Jens Mose Pedersen

Og nu udenrigsministeren som vil have FN til at se på sanktioner og hæver sig helt op på den høje hest. Var der ikke en sag for nogle år siden hvor nordkoreanske svejsere blev brugt som underleverandører på et polsk værft som byggede danske krigsskibe. Måske skulle ministeren lige checke om Danmark selv overholder alle sanktioner.

Carsten Wienholtz, Werner Gass, Eva Schwanenflügel, Alvin Jensen, Klaus Ankerstjerne Eriksen og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Steinar A. Klock

"det gør næsten større indtryk at se hovedpersonen og hans makkers trang til at give sig hen til en farefuld færd og en større sags tjeneste" skriver du, uten å klargjøre hva dette "indryket" handler om. Jeg klarer ikke å avgjøre om "indtryket" ditt er godt eller dårligt - utifra din tekst, som lett kan forståes som sarkastisk nedlatende ... eller hva er det du egentlig mener?
Beste hilsen Steinar

Lillian Larsen

" en mand, man ikke ville kunne huske, hvordan så ud, om han så havde røvet en bank for øjnene af en"
Jeg synes hans ansigtstræk er ret karakteristiske, og jeg er ellers ikke specielt god til at huske ansigter.

jeg kan bare ikke klare noget fra den mands hånd - han bevidst påtagende attitude,
tar han pis på mig ? sådan tænker jeg hver eneste gang han toner frem - undrer mig han får så meget omtale - alt hvad han laver er fake, han er ikke seriøs....

Jeppe Lindholm « Rolig nu! Hvis du læser interviewet og beskrivelsen af optagelserne ser du, at arbejdet som spion tog meget lidt og sporadisk tid, samt at Ulrichs jævnlige, store smerter undtagelsesvist kan dulmes med større mængder smertestillende medicin.

Jeg tror i øvrigt ikke, at du skal overvurdere Nordkoreas formåen på noget plan...

Jeg er til gengæld ret uimponeret af konen, som åbenbart ikke formår at sætte egen stolthed og ønsker til side for denne - i min optik - større sag.

Christian De Thurah

Den mest mystiske person i dokumentaren synes at være muldvarpens kone. Hun havde angiveligt ingen anelse om, hvad der foregik, men må dog have undret sig over, at hendes førtidspensionerede mand flintrede rundt i hele verden.

Af de klip jeg har set virker det meget iscenesat, - kamerivanklerne indfanget sammen med mikrofonerne såvel billede som lyd helt perfekt, og de deltagende parter - åbenbart fra det etablerede Nordkoreanske styre, lader ikke til at have det mindste at skjule.

En noget mærkelig konstellation i forhold til de oplysninger om landets ellers så strenge restriktioner overfor fremmede, der normalt er under streng bevogtning og kontrol, for hvem de omgås og hvem de taler med, - og ikke mindst om hvad!

Her er imidlertid slet ingen grænser i filmen, - alt lader til at foregå med åbne muligheder for at få så meget med på filmen som overhovedet muligt, og uden det på nogen måde blot bærer lidt præg af hemmelighed og hemmelighedskræmmeri - i Nordkorea??

olivier goulin

Jeg ville være ganske omhyggelig med at checke Mads Brøggers materiale, hvis jeg var myndighed.
Jeg har ikke meget fidus til manden, hvis jeg skal være ærlig. Han har altid fremstået for mig som lidt af en charlatan og sensationalist
Jeg så de første 5 minutter af denne serie, og det var så plat koreograferet at man blev helt forlegen og måtte slukke

/O