Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Det hvide og det sorte USA eksisterer kun i relation til hinanden i Jørn Brøndals nye bog

USA er skabt i frihed og slaveri. Konsekvenserne af det er virksomme også i dag. Jørn Brøndals ’Det sorte USA’ genfortæller USA’s historie gennem konflikten mellem frihedens ideal og ufrihedens realitet
En mor og to døtre lever under primitive forhold på en plantage i Alabama, hvor deres forfædre arbejdede som slaver før den amerikanske borgerkrig. Billedet er taget af Arthur Rothstein i april 1937.

En mor og to døtre lever under primitive forhold på en plantage i Alabama, hvor deres forfædre arbejdede som slaver før den amerikanske borgerkrig. Billedet er taget af Arthur Rothstein i april 1937.

Arthur Rothstein/Everett Collection/Ritzau Scanpix

Kultur
30. oktober 2020

USA’s historie er uløseligt forbundet med et afgrundsdybt, traumatisk dilemma skabt i en frihedskamp for retten til at være fri udført af folk, der ejede andre mennesker i ufrihed. Jørn Brøndal, professor og leder af Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet, har skrevet en letlæst, medrivende historisk beretning om, hvordan sorte og hvide amerikanere har levet, kritiseret, forsvaret, forandret og ignoreret dette dilemma.

Tag bare det eksempel, Brøndal fremdrager i starten af kapitel 1. I samme udgave af The Manchester Gazette i juli 1776 var Uafhængighedserklæringen og en efterlysning af slaven Phil trykt. Phil var stukket af fra sin ejer, og der udlovedes en dusør på seks dollar for hans tilfangetagning. Hvid frihed og sort ufrihed i en og samme avis. Brøndals bog er fyldt med denne slags elegant fremdragne illustrationer af dilemmaets meget konkrete karakter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Endelig, hvis du nogle gange tænker, at alt det med at rive sydstatsstatuer ned, råbe Black Lives Matter, bliver lidt for meget, så tillad dig lige at slå op på side 123 i bogen, og læs, hvordan den højgravide Mary Turner den 19. maj 1918 blev myrdet af en flok hvide i Georgia, der »hængte hende op i et træ med hovedet nedad. Derpå overhældte de hende med benzin og brændte tøjet fra hendes krop. En mand med en slagtekniv sprættede hendes mave op og trak det stadig levende foster ud og trampede det ihjel. Hvorpå Turners krop blev gennemhullet af skud.«

I dagene efter blev yderligere syv afroamerikanere lynchet. Det er også del af dilemmaets virkelighed og del af den blodige nutid."

Hvordan kan nogen forsvare sådanne handlinger?

Det kan man, hvis man bilder sig selv ind, at de andre er farlige. Så kan mennesker i gruppe finde på hvad som helst.

Christian Mondrup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

David, indbildning er jo fortegnelsen på al ulykke.

Men jeg kan ikke undlade at blive lidt rasende.

Eva Schwanenflügel

PS. Vi taler om vold og mord, der er så ekstremt grænseoverskridende, at de ville have nået forsiden på enhver avis - hvis det var hvide mennesker.

Eva Schwanenflügel

PPS. Alt handler ikke om bias i forhold til specielle grupper.

Det handler om ligebehandling for alle.