Læsetid: 6 min.

Ida Jessen har skrevet en sagtmodig western om hedeopdyrkning i Jylland

I Ida Jessens gedigne historiske roman og selverklærede western ’Kaptajnen og Ann Barbara’ er prærie, indianere og skuddueller erstattet af hede, tatere og et væld af ydmygelser
Ida Jessens nye bog ’Kaptajnen og Ann Barbara’ er en gennemført og ligefrem roman, der med stille og rolige hovedsætninger og i tredje person optegner nogle karakterer, der fascinerer ved deres evne til at holde ud og blive ved.

Ida Jessens nye bog ’Kaptajnen og Ann Barbara’ er en gennemført og ligefrem roman, der med stille og rolige hovedsætninger og i tredje person optegner nogle karakterer, der fascinerer ved deres evne til at holde ud og blive ved.

Emilie Lærke Henriksen

23. oktober 2020

Bagsideteksten præsenter Ida Jessens historiske murstensroman Kaptajnen og Ann Barbara som »En western fra den jyske hede.« Genrebetegnelsen giver glimrende mening for så vidt, at den handler om at bemægtige sig et enormt øde landskab og sørge for, at det kan opdyrkes og bebos, og om en stædig kamp for at indføre lov og orden – og hvis det ikke kan lade sig gøre, så en anden form for retfærdighed.

Præcis som i en western kommer en fremmed anstigende på sin stolte ganger til en fjerntbeliggende egn med netop den mission at sætte skik på den vilde natur og den uregulerede forvaltning af den. Året er 1754, og egnen er alheden syd for Viborg.

Den fremmede hedder Ludwig von Kahlen og beskrives som »et magert gråt menneske med poser under øjnene« og udmærker sig som hovedperson ved at være tilknappet, ucharmerende og ikke mindre interessant af den grund.

Han er 54 år gammel, kommer fra Slesvig-Holstein i Nordtyskland og er urokkelig i sin loyalitet over for den danske konge, der har bevilget ham ret til at kolonisere den vilde og utaknemmelige hede.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • John Scheibelein
John Scheibelein anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu