Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Jørgen Leth vil gerne indramme kaos

I ‘I Walk‘ kæmper den aldrende Jørgen Leth for at bevare sin bevægelsesfrihed og den værdighed, der er forbundet med den. Undersøgelsen af alderdom er i sig selv interessant, men filmen savner et afgrænsende princip (eller flere)
Scenerne i ’I Walk’ udfyldes ikke nødvendigvis af en begivenhed, kameraet registrerer bare en gangbesværet Jørgen Leth og hans stilfærdige arbejde med at beherske sin krop og finde sig til rette i sine omgivelser.

Scenerne i ’I Walk’ udfyldes ikke nødvendigvis af en begivenhed, kameraet registrerer bare en gangbesværet Jørgen Leth og hans stilfærdige arbejde med at beherske sin krop og finde sig til rette i sine omgivelser.

Foto fra filmen

Kultur
23. oktober 2020

I et centralt spor i Jørgen Leths nye film I Walk rejser han og sønnen Asger Leth, der også laver film, til Mekongfloden. Fra Hanoi i Vietnam flyver de i et mindre fly hen over junglen og videre langs flodens løb, indtil de skifter til den båd, der tager dem det sidste stykke ud til et efter alt at dømme tilfældigt stykke cambodjansk jungle.

Jørgen Leth vil gerne se Mekongfloden, som har en nærmest mytologisk status i filmhistorien, idet den danner rammen om mesterværket Apocalypse Now (1979).

Far og søn finder det begge dybt tilfredsstillende bare at se på landskabet under sig og rundt om sig. Det er åbenlyst en evne, de sætter en ære i.

På vej til endedestinationen overnatter de på et hotel og står op i god tid før solopgang. Hvorfor de gør det, taler de om siddende på hver sin seng på en ikke helt spontan måde, til ære for kameraet:

»Vi skal se tågen over junglen,« siger Jørgen Leth.

Det har de aftalt, det er deres arbejde at se den tåge, tilføjer han. Jørgen Leth har tendens til at være deprimeret om morgenen, men han tager sin selvvalgte kunstneriske forpligtelse til at bruge sine øjne alvorligt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hans Christian Jørgensen

Det at Jørgen Leth stadig bliver udråbt til en agtværdig kulturpersonlighed på trods af sagen om kokkens datter og det forhold at han som beskrevet i samme bog “udlejede“ sin kone til prostitution i en situation, hvor de manglede penge,viser pressens hykleri. Har han nogensinde udtalt, at han skammede sig over disse forhold,?

jens christian jacobsen, Liselotte Paulsen, Rikke Petersen, Nike Forsander Lorentsen, Pia Nielsen, Ruth Sørensen, Elisabeth Lynge og Estermarie Mandelquist anbefalede denne kommentar
Elisabeth Lynge

Jeg er så enig med Hans Jørgensen. Og nej, jeg har aldrig hørt om anger fra Jørgen Leth. Derudover har jeg det rigtigt svært med, at han lever stadigvæk i de lande, hvor piger er fattige. Så lad vær med at se på hans kunst, som han til tider bruger til at udnytte piger med.

Liselotte Paulsen, Rikke Petersen og Ruth Sørensen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Enig! Leth er eksemplet på hvordan der holdes hånd over nogle, så der ikke er mulighed for at hverken pege fingre eller “straffe” dem for deres åbenlyse krænkelser af andre medamennesker, her blot i kunstens navn.

jens christian jacobsen, Liselotte Paulsen og Rikke Petersen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

I nogles øjne, som det fremgår af ovenstående kommentarer, bør det åbenbart være umuligt at fortsætte sit liv efter en tur i mediemøllen... og slet ikke som kunstner. Her kendes vist kun til gabestok, "på livstid".

Jens Christensen, Hans Aagaard, Anker Heegaard, René Arestrup og Poul Reynolds anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Kort og godt, er ikke herr Leth kun en simpel krænkere og racist?

Menes der God(d)ard-framing?

Som jeg har forstået det, skal den famøse bog ikke læses som en selvbiografi, hvor jeg personligt ej heller ville anse alt for SANDT.
- Men derimod et værk, der ligger inden for genren Autofiktion.
Har ikke læst bogen, tror ikke jeg har set en eneste af Jørgen Leths film, og ingen sportsgrene siger mig en dyt, og kommer aldrig til at skifte mening angående, at tyrefægtning selvklart er dyreplageri - dyremishandling, og er aldeles ligeglad med, at det har man - de gjort i så og så mange år...
Men jeg var aldeles begejstret for programmet 'SpørgeJørgen' med Zissel og Jørgen Leth på den nu hedengangne Radio24syv :-)

Hans Aagaard, Per Christensen, Maj-Britt Kent Hansen, Ole Frank og Henriette Lund anbefalede denne kommentar
Elisabeth Lynge

Ete Forchhammer, man kan sagtens komme ud af gabestokken, men det kræver vel noget anger.

Maj-Britt Kent Hansen

Fra overhovedet ikke at have beskæftiget mig med Jørgen Leth nogensinde, men dog hørt en del om ham ifm. bogballaden, hvor han som konsekvens mistede konsulhvervet og cykelkommentatorrollen, har jeg set nogle af hans film og oplevet ham live nogle gange.

Det skærpede min interesse. Og vel er der forfængelighed til stede, men var det bedre, at der ingen forfængelighed var overhovedet? Det tror jeg ikke.

Og det ikke at kunne gå - eller gå godt og sikkert - er bestemt ikke en bagatel.

Hans Aagaard, Per Christensen, Katrine Damm, Anker Heegaard og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Katrine Damm - hørte lige min første SpørgeJørgen: https://www.facebook.com/24syv/videos/disclaimer-opkald-ikke-dit-k%C3%A6...

Tak for at nævne det hedengange program, som jeg slet ikke kendte. Zissel er også ret god her og ligeledes i programmet Zissel og Eliten på P1 samt i DR-tv for nylig om kunst.

Hans Aagaard, Katrine Damm og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Jeg tror ikke Jørgen Leth behøver at gå bodsgang - og slet ikke over for den flok af moralske farisæer, som udfolder sig her.

Hvor mange har rent faktisk læst Det uperfekte menneske? Og hvor mange er så indbildske, at de, på et totalt overfladisk grundlag, mener at vide præcis hvad Jørgen Leth har foretaget sig og under hvilke omstændigheder?

Hvori består forargelsen?

At JL har haft sex med en yngre, sort kvinde?

Eller er det blot den primitive, stereotype forestilling om den hvide privilegerede herremand, der udnytter sin magtposition over for sit underprivilegerede tyende?

I bedste fald er det et udtryk for snerpethed og i værste fald for dumhed.

Jens Christensen, Hans Aagaard og Per Christensen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Elisabeth Lynge, anger! Og hvem skal så godkende angeren, forudsat at den har været udvendig nok? Og hvem afgør hvilken anger der opfylder kravet til den autoriserede anger?

Påstanden at man sagtens kan komme ud af gabestokken, tror jeg ikke på, og jeg synes den især for øjeblikket modbevises ret så voldsomt.

"Var der ikke også noget med....?" Kan .... erstattes med noget seksuelt, er det ekstra godt, endnu bedre end at ha’ snydt i skat

Eller Fx: mon forargelsen over at Claus Meyer gav nogle unge kriminelle en chance for at få et ordentligt liv efter afsoningen af deres domme, mon den forargelse skyldtes manglende sikkerhed for at de unge mennesker nu også havde angret ordentligt?

Hans Aagaard, Maj-Britt Kent Hansen, Anker Heegaard og Frank Borchorst anbefalede denne kommentar

""Narcissistisk - forfængelig - selvhøjtidelig", skrives der i anmeldelsen.
Det er nøjagtig sådan, jeg altid har opfattet Jørgen Leth.

jens christian jacobsen, olivier goulin og Liselotte Paulsen anbefalede denne kommentar

Tino Rozzo, "Narcissistisk - forfængelig - selvhøjtidelig", tjoe, men er de allerfleste ikke det?
- Nogen har så mere at have det i end andre, og kan gøre - være det på en meget underholdende måde ;)

Hans Aagaard, Per Christensen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar