Anmeldelse
Læsetid: 9 min.

Rune Lykkeberg: Claudia Rankines bog om sorte og hvide er ubehagelig og vidunderlig

Den sorte amerikanske digter Claudia Rankine har skrevet en formidabelt ubehagelig og oplysende bog, som gør det, alle hendes venner efter valget af Trump sagde, man burde gøre: Række ud og tale med mennesker, man normalt ikke taler med
I sin nye bog sætter Claudia Rankine sig selv på spil og forfølger sine refleksioner helt derud, hvor hun kommer i tvivl om, hvorvidt det er hende selv, der er besat af race.

I sin nye bog sætter Claudia Rankine sig selv på spil og forfølger sine refleksioner helt derud, hvor hun kommer i tvivl om, hvorvidt det er hende selv, der er besat af race.

Martin Lehmann

Kultur
16. oktober 2020

Midt i sine insisterende, tvivlende, frustrerende og stærkt interessante undersøgelser af forholdet mellem de sorte og de hvide i USA spørger Claudia Rankine sig selv:

»Hvorfor var den tanke i mit hoved? Jeg er selv blevet overdetermineret af min race. Er det til at undgå? Er det et problem? Havde jeg skabt problemet, eller havde jeg fået problemet?«

Rankine er en sort amerikansk digter, essayist og professor i hvidhedsstudier ved Yale University. Hun besluttede efter valget af Donald Trump i 2016 at gøre det, som folk omkring hende sagde, man burde gøre:

»Den stående opfordring i vores nuværende politiske klima er, at vi alle skal tale med nogle, vi normalt ikke taler med, og selv om min mand er hvid, har jeg fundet ud af, at jeg let falder i snak med alle slags fremmede bortset fra hvide mænd,« som hun skriver i åbningen på sin nye bog Just Us – An American Conversation.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her