Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Sanger Tobias Rahim er bedst, når han leverer et nynnevenligt samfundskritisk budskab

Debutalbummet ’NATIONAL ROMANTIK 2021’ fra dansk-kurdiske Tobias Rahim er en blandet cocktail af country, hiphop og synth pop, hvis sangtekster rummer både dybt seriøse og totalt frastødende budskaber
De ni sange på Tobias Rahims ’NATIONAL ROMANTIK 2021’ svinger så meget frem og tilbage mellem at virke dybt latterlige og at ramme hovedet direkte på sømmet, at det er svært at danne sig en overordnet mening om albummet, skriver anmelder Sophia Handler.

De ni sange på Tobias Rahims ’NATIONAL ROMANTIK 2021’ svinger så meget frem og tilbage mellem at virke dybt latterlige og at ramme hovedet direkte på sømmet, at det er svært at danne sig en overordnet mening om albummet, skriver anmelder Sophia Handler.

Petra Kleis

Kultur
30. oktober 2020

Den dansk-kurdiske sanger Tobias Rahim siger, han er træt af fordomme. Men på sit debutalbum NATIONAL ROMANTIK 2021 virker det, som om han selv har haft utrolig travlt med at dømme andre i løbet af sangskrivningsprocessen. Undervejs på den blot 25 minutter lange udgivelse synger han blandt andet at »stille piger ta’r på ferie i troperne«, »Jesus var perker« og »man sku’ tro du var borderline«.

Om Tobias Rahim mener de overvejelser, han slynger ud på albummet, seriøst, eller om indholdet af hans sangtekster i sig selv skal opfattes som en sjov, spydig kommentar til familien fordomsdanmark, er svært at afgøre.

Uanset hvad svinger de ni sange på NATIONAL ROMANTIK 2021 i hvert fald så meget frem og tilbage mellem at virke dybt latterlige og at ramme hovedet direkte på sømmet, at det er svært at danne sig en overordnet mening om albummet.

Man må både overveje Tobias Rahim som en seriøs musiker med højaktuelle budskaber a la »hvorfor der ik’ en emoji med et Kurdisk flag?« – der på bedste vis favner de politiske spørgsmål, der ligger i nutidens teknologi – og som en komisk stuntmand, der bare godt kan lide at synge skiftevist ophøjet og nedværdigende om punani, dvs. fisse.

Sex, selvironi og storpolitik

Stilmæssigt befinder NATIONAL ROMANTIK 2021 sig i et utæmmet ingenmandsland mellem country, hip hop og synth pop. Det lyder i sig selv som en slags musikalsk long island iced tea – en forfærdelig cocktail, der består af fire forskellige slags sprut. Og på samme måde som denne drink er NATIONAL ROMANTIK 2021 et album, som er både klamt og effektivt.

Når de countryinspirerede, akustiske guitarrundgange river i halsen på nummeret »Jesus«, kunne Tobias Rahim godt minde om den progressive, amerikanske artist BRELAND – en både raspet og ren stemme med et skarpt, samfundskritisk budskab, leveret hen over en nynnevenlig melodi.

Ligesom BRELAND forsøger Tobias Rahim ikke at underspille sine spørgsmål om racediskrimination ved at overdøve dem med lækker musik. Snarere er det musikken, der akkompagnerer spørgsmålene. Det gør nummeret til albummets bedste – for nu ikke at skrive det eneste virkelig vellykkede.

Også »Sang til Siri« har en slagkraft i både ord og beat, der gør nummeret til et hæderligt, tilbagelænet hiphopindslag. Især i versene rammer Tobias Rahim, sammen med Orgi-E fra Suspekt, den perfekte balance mellem at stille åbne spørgsmål ud i æteren og beskæftige sig med lige dele sex, selvironi og storpolitik, der definerer nogle af verdens bedste rappere.

Til gengæld giver den synthtunge kærlighedspopsang »Borderline« straks kvalme. Melodien er så intetsigende, at det eneste, man hæfter sig ved, er den kontroversielle tekst.

»Lige siden du var 19
har jeg været manden som der gjorde dig til kvinde
du ku’ ringe når du ville det
jeg har været large, XL om man vil det
troede vi ku’ blive i det
men nu er din attitude ligeså stram som din fisse
man sku’ tro du var borderline
en dag vil du ha’ mig, en dag kan du hade mig«

At slynge om sig med alvorlige, psykiatriske diagnoser i forhold til kvinder, som Tobias Rahim her tillader sig det, må vist siges at høre til et af de mørkeste kapitler i kønshistorien. Det er uværdigt for en lovende musiker med et umiddelbart seriøst projekt.

Tobias Rahim: ’NATIONAL ROMANTIK 2021’ (Sony Music Entertainment).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her