Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Sort, støjende, sexet: At nærme sig ’Metal Machine Music’

Lou Reeds kontroversielle støjværk kan virke uigennemtrængeligt. Athelas Sinfonietta og Reinhold Friedl inviterede os nærmere i Den Sorte Diamant
I Athelas’ opførsel inviteres vi ind i et råt og fysisk rum. Her er ikke brug for at fortolke, blot at mærke musikken. Til tider er det smertefuldt, ofte er det irriterende, men i perioder er det faktisk også ret sexet.

I Athelas’ opførsel inviteres vi ind i et råt og fysisk rum. Her er ikke brug for at fortolke, blot at mærke musikken. Til tider er det smertefuldt, ofte er det irriterende, men i perioder er det faktisk også ret sexet.

Lars Krabbe

Kultur
10. oktober 2020

I fortællingen om rockmusikeren Lou Reed figurerer albummet Metal Machine Music fra 1975 typisk som en dunkel blindgyde eller slet og ret en joke.

Den dag i dag kan man finde artikler, der ikke har fantasi til at forestille sig andet, end at værket må have været en fuckfinger til hans pladeselskab eller til publikum.

Sådanne kritikere har fundet opbakning i citater af Reed selv, som har udtalt, at folk, der rent faktisk nåede til side 4 af dobbelt-LP’en, var snotdumme. Reed var dog også notorisk kendt for et anstrengt forhold til journalister, så man skal næppe lægge for meget i sarkastiske udsagn som disse. I hvert fald tyder meget på, at Reed faktisk lagde stort engagement i værket, som da også, hvis man anskuer hans karriere med en lidt mindre ’rockistisk’ linse, kan anses som et hovedværk i hans produktion.

Helt tilbage på de banebrydende to første plader med Velvet Underground arbejdede han med at forene gadens rock’n’roll med kunst, litteratur og avantgardemusik – ikke mindst den del, der dyrkede støjen og repetitionen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anders Sørensen

"Reed var dog også notorisk kendt for et anstrengt forhold til journalister,"

Nøh, han var et dumt svin. "Notorisk kendt" er i øvrigt en pleonasme.

henrik poulsen

Som er?

Anders Sørensen

Som er hvad?

henrik poulsen

pleonasme ?

Frank Østergaard

Fin anmeldelse - vidste ikke man kunne blive spændt fast!
Så må “Berlin” bare trøste