Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Ukrainske Sergij Zjadan har skrevet en brændende vigtig roman om krig i Europa

Sergij Zjadans bog er blevet kaldt den roman, ukrainerne har ventet på. Det samme har vi ikke-ukrainere – muligvis uden at vide det. Det er en akut, foruroligende, berørende, brændende og vigtig roman om en krig på kanten af Europa
Alt sitrer af foruroligelse i ’Og midt i alt dette går frontlinjen’. Alle er afventende, alarmerede og anspændte, de sammenstimlede duer, menneskene i skjul, de rømmede bygninger.

Alt sitrer af foruroligelse i ’Og midt i alt dette går frontlinjen’. Alle er afventende, alarmerede og anspændte, de sammenstimlede duer, menneskene i skjul, de rømmede bygninger.

Gleb Garanich

Kultur
30. oktober 2020

På en højslette, hvor fem floder har sit udspring, i det østligste Ukraine, ligger byen Debaljtsevo. Anlagt som stationsby i tsartiden, blev den, efterhånden som sumpområder blev drænet, udstrakte sovjetboligbyggerier opført og en stor stålfabrik restaureret, til det jernbaneknudepunkt, den er i dag.

I vinteren 2015 standsede togene imidlertid ikke i Debaljtsevo. Den, i det øvrige Europa – i Danmark i hvert fald – nærmest glemte og fra tid til anden opblussende krig i grænselandet mellem Ukraine og Rusland, havde nået byen. Fra Rusland ankom soldater for at kæmpe side om side med de prorussiske separatister. Efter hårde kampe trak den ukrainske hær sig tilbage.

Det er disse hændelser, der danner baggrund for den ukrainske forfatter Sergij Zjadans roman Og midt i alt dette går frontlinjen, der oprindelig udkom i 2017 under titlen Internat. Af forfatterkollegaen Katja Petrowskaja er værket blevet kaldt den roman, »vi ukrainere« har ventet på. Også det modsatte kunne siges.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her