Læsetid: 4 min.

Cyperpunk-klassikeren ’Akira’ spejler vor tids klimakollaps og politiske destabilisering

​​​​​​​Den nymastererede repremiere på Katsuhiro Otomos cyperpunk-klassiker, tegnefilmen ’Akira’ fra 1988, mærkes i dag i alt fra tv-serien ’Stranger Things’ til Kanye West. Og den minder os om, hvordan fremtidsbilledet kan blive nutid
Cyperpunk-klassikeren Akira fra 1988 har repremiere i en 4K-masteret nyudgave.

Cyperpunk-klassikeren Akira fra 1988 har repremiere i en 4K-masteret nyudgave.

PR/Miracle Films

7. november 2020

1988. Vi ser i stilhed en sort sfære, fra hvilket et hvidt lys breder sig og udvisker storbyen. Dernæst et gigantisk, mørkt krater med filmens titel i kæmpe postkasserøde versaler. Så springer vi tre årtier frem, til 2019, hvor et neonglinsende mega-sprawl er vokset op omkring fortidens nekropolis. Bybilledet er nu kakofonisk larmende: En gruppe unge drenge svælger piller i en kælderbar, hvorefter de løber ud til deres motorcykler, til gadekamp med en rivaliserende bande.

Deres gnistrende maskiner trækker gennemsigtige lysspor gennem natten; baggyder med korrugerede vinduesskodder forceres til fordel for trafiktunge højbaneveje, hvor ildblussende termitgranater kastes mod forbipasserende køretøjer. Motorcykelryttere i klovnemasker knuses mod asfalten og kastes gennem butiksruder. Husfacader oplyses momentant af eksplosionernes genskin.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Søndergaard
  • Troels Ken Pedersen
  • Jonas Kolodziej
Carsten Søndergaard, Troels Ken Pedersen og Jonas Kolodziej anbefalede denne artikel

Kommentarer