Anmeldelse
Læsetid: 7 min.

Michel Houellebecq skider på sig selv for at kunne blive en stor europæisk forfatter

En fremragende dansk oversættelse af en gammel samling og en ny rodet og stor samling på fransk viser det værste, det mest vulgære, sjoveste og indimellem vidunderligt ærlige og kunstnerisk ambitiøse ved Michel Houellebecq
Det er Michel Houellebecqs klart bedste essayistiske tekster, der nu er udkommet i forfatterens første essaysamling på dansk, skriver Rune Lykkeberg i sin anmeldelse. Bogen er suveræn og overvældende tankevækkende.

Det er Michel Houellebecqs klart bedste essayistiske tekster, der nu er udkommet i forfatterens første essaysamling på dansk, skriver Rune Lykkeberg i sin anmeldelse. Bogen er suveræn og overvældende tankevækkende.

Shutterstock/Ritzau Scanpix

Kultur
27. november 2020

Om en af de store danske digtere i det tyvende århundrede Per Højholt har Niels Lyngsø sagt, at han kun med sin bare røv forrest kunne nærme sig Vorherre.

Højholt var absolut moderne, han troede hverken på Gud, metafysik eller orden i universet.

Over for alt det måtte han markere sin afstand med en foragt. Men Højholt var også absolut digter. Optaget af naturen og verden og sproget og tiden. Så han måtte forholde sig til de spørgsmål, der traditionelt har været religionens territorium, og derfor kom han i løbet sit forfatterskab tættere og tættere på Gud, metafysik og tanker om den orden, der alligevel måtte være i universet. Men med det, Lyngsø med en passende metafor kaldte hans »bare røv«, måtte Højholt også rituelt demonstrere, at han altså stadig var ikketroende og ikkemetafysiker.

Man kan sige noget tilsvarende om Michel Houellebecqs forhold til at være sin tids store franske forfatter. Han skal demonstrativt skide og pisse på alle de akademiske klichéer, vedtagne idealbilleder og populærkulturelle helteskikkelser af »den store forfatter« for at kunne holde ud at være den selv:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her