Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Nedlukningen af Nordjylland anmeldt som performanceteater: Plottet skrider. Men vi må ikke gå ud

’Nordjylland lukker’ er en hårrejsende ekstremperformance – og en ydmygelse af B-holdet i Danmarks syv yderste provinskommuner. Informations teateranmelder er fanget i sin bopæl i Hjørring. Så nu anmelder hun nedlukningen
»Performancen Nordjylland lukker lakker mod enden. De medvirkende imponerer – kun enkelte protesterer, og kun tilflytterne klynker,«, skriver teateranmelder Anne Middelboe Christensen.

»Performancen Nordjylland lukker lakker mod enden. De medvirkende imponerer – kun enkelte protesterer, og kun tilflytterne klynker,«, skriver teateranmelder Anne Middelboe Christensen.

Mia Mottelson

Kultur
17. november 2020

Nordjylland lukker er titlen på Danmarks største stedsspecifikke performance nogensinde. Som scenekunst er værket en imponerende, tværkunstnerisk præstation – kompromisløst gennemført med højspændt brutalisme og politisk dynamik.

Men noget mesterværk er det ikke. Værket overskrider alverdens grænser, uden at tilskueren kan afkode præmissernes logik. Allerede i første scene røbes det, at alle vi 280.000 indbyggere i de syv udvalgte kommuner i Nordjylland er tvunget til at være både tilskuere og medvirkende – i 28 døgn uden nødudgang. Vi stirrer på hinanden med vilde øjne. De stærkeste beroliger os andre med at sige, at vi selvfølgelig skal udvise samfundssind. Så det gør vi.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hvis vi sammenholder de smittede minkfarme med smittetrykket blandt mennesker i omgivelserne, har der været et vist sammenfald. Efterhånden som minkene fjernes, falder smitten igen. Det startede i Nordjylland og peaker nu i Lemvig og Holstebro med den største minkproduktion i Danmark.

Nedlukningen i Nordjylland har været træls, men måske har de udsigt til en jul med lidt ekstra nærvær og kram i bonus ?

Alternativet var vel at lukke hele landet ned. Er det hvad I ønsker?

Det er den store ynkelighed, fordi nordjyder ikke kan rejse land og rige rundt. Udlandet har været lukket land længe.
----------------------------------------------------------------------
Vi stirrer på hinanden med vilde øjne.
Nordjylland er også blevet mit sted. Men jeg vil ikke være på B-holdet, og som borger føler jeg mig nu udstødt af fællesskabet Danmark.«
»Vi er efterladt til os selv uden instrukser!«
»Eliten har glemt os,«
------------------------------------------------------------------------

Flemming Andersen

Virkelig eminent skrevet :-)
Selv om jeg er meget uenig.

Margit Johansen

Nej, nærmere absurd teater, der er hverken gjort rede for tid, sted, person eller forholdet mellem 'scene og sal'. Hvem træder op for hvem? Og vi aner ikke hvorfor. Skurken er Corona og vi er ikke nået til 1. akt. Der findes ingen helte, ingen ofre og værkbegrebet er opløst i Christiansborg-fnidder.

Jeg synes, det er en fremragende 'teateranmeldelse' :)

Men det 'virkelige' teater foregår jo på Christiansborg og i diverser 'styrelser', som tydeligvis ikke kan arbejde sammen. Shakespeare kunne ikke have skrevet det bedre ...