Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Den nordmakedonske film ’Gud eksisterer, hendes navn er Petrunya’ er morsomt mandemobbende

Den nordmakedonske film ’Gud eksisterer, hendes navn er Petrunya’ om Petrunyas kamp mod forstenede bureaukrater, traditioner, religion og misogyni er en morsomt mandemobbende, lunt spirituel og håbefuld filmperle
Petrunya bliver den første kvinde, der fanger trækorset, som traditionen tro lover evig velsignelse i en lille nordmakedonsk by. 

Petrunya bliver den første kvinde, der fanger trækorset, som traditionen tro lover evig velsignelse i en lille nordmakedonsk by. 

Entre Chien et Loup

Kultur
12. november 2020

Det ligner en prøvelsernes dag for Petrunya i hendes flække af en hjemby i Nordmakedonien. Hendes mor er i vanligt ondt lune. Petrunya er arbejdsløs og skal til udsigtsløs jobsamtale på en syfabrik.

Og det bliver da også en prøvelsernes dag. Ikke kun fordi hun får en hånd i skridtet under jobsamtalen og alligevel ikke får jobbet, idet den mandlige boss ikke finder hende værdig til sex. Nej, mest fordi hun springer i floden.

Det er ellers en kold dag, men mange andre – udelukkende mænd – har fået den samme idé. Det er nemlig årsdagen, hvor et trækors i overensstemmelse med traditionen kastes i floden af byens præst.

Ham, der fanger korset i vandet, anses for være velsignet til sine dages ende. Ja, ham. Fordi ingen kvinder deltager. Indtil Petrunya så gør, spontant springer i vandet og minsandten griber korset.

Mændene bliver stiktossede. En af dem stjæler det fra hende, men hun får det tilbage i sin varetægt og stikker af. Og så har vi balladen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her