Anmeldelse
Læsetid: 7 min.

Søren Ulrik Thomsen i ny bog: Den danske folkekirke har glemt, at den er kult

Vi har i Danmark haft travlt med at gøre kirkerummene almindelige, tilgængelige. Men Søren Ulrik Thomsen går den anden vej. Han kan lide tanken om, at kirkerummet er helligt
Ud over at minde en halvflad verden om mysteriet betydning, er noget af det fineste ved ’Tro mod ritualet’ de personlige fortællinger.

Ud over at minde en halvflad verden om mysteriet betydning, er noget af det fineste ved ’Tro mod ritualet’ de personlige fortællinger.

Tor Birk Trads

Kultur
6. november 2020

Det er, som om vores sprog for tro, kirke, kirkeliv, er så befængt af alt muligt stads, som et juletræ pyntet med fordomme, at det stort set altid rammer lidt ved siden af.

Det får mig til at tænke på, om det mon er, derfor kirken går så stille med dørene med det, den er, fordi den mangler et sobert sprog for netop det den er. Og omvendt larmer så meget med alt det den da også kan være: Leonard Cohen-gudstjenesten, tirsdagsjazz, småbørnsleg osv. Det er, som om det myldrer, som tøjdyr på en barneseng, med ideer omkring kirkerne i disse år, og der bliver reklameret som aldrig før, mange steder har de endda fået ansat en kommunikationsmedarbejder og er gået på Facebook.

Men reklameret bliver der for alt andet end søndagsgudstjenesten, eller højmessen som den hedder. For hvordan reklamerer man for det, som er som det plejer, »en antievent«?

Men nu har højmessen, denne antievent, alligevel fundet vej til medierne – ikke bare Kristeligt Dagblad men også nåleøjet Deadline. Fordi den gode digter, Søren Ulrik Thomsen, har gjort sig den ulejlighed at tale den helt almindelige søndagsgudstjenestes sag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Hjerl-Hansen

Du er en god forkynder, S. Jeg med. Virkelig. Jeg skylder dig tak. Hvilken glæde at sprede budskaber af den art! Til os alle, vil jeg da nævne at jeg tror den dybe forskellighed der hersker mellem mennesker kommer til udtryk også i den kristne forkyndelse. Taknemmelighed er så vigtig at minde hinanden om på en kærlig måde. Den er, ligesom tålmodighed, ikke noget vi mennesker skal præstere.

steen ingvard nielsen

Tak!

steen ingvard nielsen

Ritualet!
Når ritualet nævnes, er det da slående og fristende at tænke, at ritualet jo er meget bærende og fremherskende, i den Katolske Kirke, og det kan bl.a. have været et opgør mod det, der drev Luther til at bryde ud af selv samme.
Så ja, Søren Ulrik Thomsen, jeg har selv tænkt det samme, går vi den modsatte vej igen, Protestanterne og Katolikkerne, går vi hinanden i møde (igen), i stedet for det modsatte?

Kurt Lindy Hansen

Enig i påstanden om kirkerummene. Men det bliver svært at gå den anden vej. Her vil der være mange modstandere. Jeg har oplevet, at en sognepræst var på vej til at blive afsat af sin menighed, fordi han havde den opfattelse.