Stjernespilleren Marcus Rashford starter bogklub

Den britiske fodboldspiller Marcus Rashford lancerer en bogklub rettet mod børn fra underklassen, mens franske forlæggere og forfattere sejler ned ad Seinen for at ’forsvare litteraturen. Det og meget mere i denne uges ’Bogkort’
Fodboldspilleren Marcus Rashford er måske den sidste skanse, inden England synker ned i total moralsk ruin, skriver Peter Adolphsen i ugens ’Bogkort’.

Fodboldspilleren Marcus Rashford er måske den sidste skanse, inden England synker ned i total moralsk ruin, skriver Peter Adolphsen i ugens ’Bogkort’.

Phil Noble

Kultur
20. november 2020

Hver uge bringer forfatter Peter Adolphsen dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland, faglitteratur såvel som skønlitteratur.

FRANKRIG

Forfattere betaler boghandlerbøder

I Frankrig hærger corona (den snotbaron) igen og landet er under lockdown foreløbig frem til tidligst 1. december. Alle butikker og industrier, som ikke vurderes som ’essentielle’, er tvangslukkede. Herunder boghandlere.

Det har fået en række bestsellerforfattere, blandt andet Alexandre Jardin (der selv har mistet en nær slægtning til corona (det pikhoved)) og Didier van Cauwelaert, til at love, at de betaler bøden for enhver boghandler, der trodser regeringens forbud.

Og litteraturkritikeren Francois Busnel har lanceret en underskriftsindsamling mod vurderingen af boghandlere som ’ikke-essentielle’. Og i sidste uge sejlede en gruppe forfattere og forlæggere ned ad Seinen for at ’forsvare litteraturen’. Politiet bordede fartøjet og beordrede de ombordværende til at forføje sig.

USA

Chicago afskaffer biblioteksbøder

Og mere litterært bødestof, dog lidt anderledes konciperet: Sidste år, fra den 1. oktober og fem måneder frem, eftergav de offentlige biblioteker i Chicago alle bøder på over 10 dollar og undlod at stange flere ud.

Det skabte det forventede hul på indtægtssiden, men gav andre bonusser, som er svære at kvantificere, men ikke desto mindre vurderes så positive, at de snildt opvejer det pekuniære tab: Omkring 1.650 bøger, hvis låneperioder ellers var stærkt overskredet, dukkede op, og cirka 11.000 tidligere skyldnere fornyede deres lånerkort. Og udlånstallet steg med 7 procent.

Siden kom corona (den fnatmide) og lukkede bibliotekerne, men grundlæggende vurderes tiltaget at have været en stor succes. Lad mig her udtrykke et lønligt håb om, at danske biblioteker kopierer den gode idé.

UGENS 10 BØGER

 

ÅH, MIT RUMÆNIEN

Engang var jeg på nippet til at flytte til Rumænien. På skrift ligner sproget et småpsykedelisk italiensk, og eftersom jeg kan spansk, lå den kødbolle lige til højreskøjten (jeg er venstrebenet). Og musikken, åh, musikken. Men skinnerne førte op ad en anden væg. Og nu er det foreløbig for sent. Men man kan da altid læse. Ugens bogliste består af bøger skrevet af rumænske forfattere.

  • Herta Müller: Mennesket er en stor fasan i verden (oversat af Karsten Sand Iversen)
  • Herta Müller: Altid den samme sne og altid den samme onkel (oversat af Karsten Sand Iversen)
  • Panaït Istrati: Codine og andre fortællinger (oversat af Heidi Dugg)
  • Mircea Cartarescu: Nostalgi (oversat af Erling Schøller)
  • Liliana Lazar: Djævlebørn (oversat af Ove Madsen)
  • Mircea Eliade: Myten om den evige genkomst (oversat af Vagn Duekilde)
  • Mircea Eliade: De religiøse ideers historie (oversat af Merete Klenow With)
  • Eugène Ionesco: Luftgængeren (oversat af Hans Chr. Ægidius)
  • Eugène Ionesco: Kongen skal dø (oversat af Frank Jæger)
  • Max Blecher: Hændelser fra den umiddelbare uvirkelighed (oversat af Erling Schøller)

NIGERIA

Adichie vindernes vinder

Litteraturprisen Women’s Prize for Fiction blev etableret for 25 år siden, og for at markere jubilæet blev der afholdt en offentlig afstemning om hvem af de hidtil 25 vindere, der skulle vinde engangsprisen som den bedste vinder af alle vinderne.

Over 8.500 personer stemte og flest stemmer gik til Chimamanda Ngozi Adichie, der vandt prisen for 13 år siden for romanen Half of a Yellow Sun. Romanen handler om tvillingsøstrene Olanna og Kainene, der vender hjem til Nigeria under Biafra-krigen i 1960’erne. Den findes også i en dansk udgave i Susanne Stauns oversættelse.

ENGLAND

Fodboldspiller lancerer bogklub

Fodboldspilleren Marcus Rashford er måske den sidste skanse, inden England synker ned i total moralsk ruin. Nærmest egenhændigt, via de sociale medier og hans eget eksempel og altid udadleligt høflig, fik han tvunget den konservative regering til at omgøre beslutningen om at afskaffe gratis skolemad for fattige familier. Pænt tonedøvt tiltag i et år hærget af corona (den røvbanan).

Og nu lancerer Rashford så en bogklub rettet mod børn fra underklassen. Dels har han indledt et samarbejde med den eksisterende Macmillan Children’s Books list, men i 2021 lancerer han også en bogklub i eget navn, der vil udgive månedlige bøger, både fiktion og faglitteratur, som vil tæppebombe fattige børn med læsestof.

»Jeg begyndte først at læse som 17-årig, og det ændrede hele mit tankesæt og syn på verden,« udtaler Machester United-spilleren (der i øvrigt kom ind fra bænken mod RB Leigzig i sidste måned og bankede et hattrick i kassen på 18 minutter).

»Jeg ville ønske, at jeg havde haft muligheden for at læse mere som barn, men bøger var der bare ikke råd til i min familie, når vi kæmpede med at få råd til mad på bordet. Der var tider, hvor læsningens eskapisme virkelig kunne have hjulpet mig. Jeg ønsker, at denne flugtmulighed skal findes for alle børn. Vi ved, at der findes 380.000 børn over hele Storbritannien, som aldrig har ejet en bog. Børn i meget sårbare livsomstændigheder.«

USA

Byrnes utopi nu også som bog

David Byrne er stadig mest berømt som musiker, men hans hypermultitalent omfatter også litteraturen. Hans seneste bog har titlen American Utopia; samme titel som den seneste soloplade, der også var en aldeles magisk koncertturné, der også blev til et Broadway-show, som blev filmatiseret af Spike Lee. Bogversionen er et samarbejde med billedkunstneren Maira Kalman. Til The New York Times udtaler han:

»Tiltrækningen ligger i at forsøge at være ærlig med det medie, som man bruger til at videregive hvad end det er, man forsøger at kommunikere. I visse tilfælde kan det være et essay som er bedst egnet, fordi man tænker: ’Det her kan man ikke skrive en sang om’. Man kan godt prøve, og det har folk også gjort, men typisk mislykkes forehavendet. Men der findes også ting, som en sang kan gøre, som andre medier ikke kan.«

Det er ikke David Byrnes første bogudgivelse. De øvrige titler er Bicycle Diaries, On Music og Arboretum.

Bognyt fra resten af verden

Hver uge bringer forfatter Adda Djørup dig bognyheder og litterær sladder fra det store udland – faglitteratur såvel som skønlitteratur. 

Det er verdenslitteraturen vendt på hovedet. Perspektiver, du ikke vidste, du manglede.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her