Læsetid: 3 min.

Stor svensk roman er et vildt og kaotisk panorama gennem 1800-tallets lange række af krige

Sem-Sandbergs Woyzeck-roman er et mørkt og dystert kosmos, som man bagefter har svært ved komme ud af. Og en kunstnerisk stor bog
Historien og figuren Woyzeck er hos Steve Sem-Sandberg bredt ud i større format, end teaterstykkets koncentrerede glughul tillader.

Historien og figuren Woyzeck er hos Steve Sem-Sandberg bredt ud i større format, end teaterstykkets koncentrerede glughul tillader.

Stina Stjernkvist/TT/Ritzau Scanpix

6. november 2020

Johann Christian Woyzeck er en historisk skikkelse. Han ernærede sig i begyndelsen af 1800-tallet som parykmager i Leipzig. Da parykker til herrer i de samme år gik af mode, måtte han bytte karrierevejen til et liv som soldat. Det er i hvert fald forklaringen i romanen W af svenske Steve Sem-Sandberg. Woyzecks senere berømmelse skyldes dels det drab, som han i 1821 begik på enkefru Christiane Woost, sin samleverske og elskede. Og dels det teaterstykke, som den tyske dramatiker Georg Büchner skrev om hans liv og efterlod sig ufærdigt ved sin død i 1837.

Virkelighedens Woyzeck blev henrettet ved halshugning et par år efter drabet på enkefruen. Büchners Woyzeck blev det første gang, da den berømte tyske teaterproducer og -instruktør Max Reinhardt satte stykke op i München i 1913. Siden er han blevet det et utal af gange – på teaterscenen, operascenen og i filmen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ja, 1800-tallet var en endeløs række af krige, og Sverige var ikke med i nogle dem, men sad og lurepassede, mens Danmark blev revet i småstykker.