Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Tim Knudsen skriver fortrinligt og overskueligt om folkestyrets historie

Med professor emeritus Tim Knudsen ved hånden kan man undre sig over vor glade junifejring af demokratiets ’fredelige’ indførelse i Danmark. For det var ikke helt sådan, det gik til
Kultur
20. november 2020
Grundloven signeret af den bizarre løgnhals Frederik 7. banede vejen for den nye slægt af politikere, der de næste vigtige år søgte at styre landet. Forrest stod konseilspræsidenterne, med andre ord statsministrene, der i begyndelsen ikke var særligt overordnede af gavn.

Grundloven signeret af den bizarre løgnhals Frederik 7. banede vejen for den nye slægt af politikere, der de næste vigtige år søgte at styre landet. Forrest stod konseilspræsidenterne, med andre ord statsministrene, der i begyndelsen ikke var særligt overordnede af gavn.

Michael Mottlau

Det var ingen nem og ligetil proces at gå fra den mølædte enevældes kancellistyre til et folkestyre, der dog ikke havde meget med betegnelsen at gøre. Valgret og valgbarhed var begrænset til det minimale akkurat som reelle ytringsmuligheder. Det danske samfund domineredes af en snæver, højborgerlig københavnsk akademiker-, embeds- og officerskaste samt af det store hartkorn blandt de relativt få godsejere.

Grundloven af juni 1849 løftede ikke politikerne og folket op i de højere demokratiske luftlag, som myten om Grundloven gerne hævder, men uddybede efter borgerkrigen og krigene 1848-64 snarere kløften mellem de reformindstillede og oppositionelle på den ene side og på den anden det konservative kongehus og magteliten.

Konflikten var så at sige indbygget i et system, der først og sidst holdt sig gennemgribende forandringer fra livet og i øvrigt ikke brød sig om de (forsvindende få) folkevalgtes ideer og meninger.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her