Anmeldelse
Læsetid: 7 min.

Bag handelskrigen mellem Kina og USA ligger der en klassekamp

Michael Pettis og Matthew Klein leverer i bogen ’Trade Wars Are Class Wars’ en overbevisende analyse af de kræfter, der ligger bag Kinas økonomiske sejrsgang, og som globalt set skaber ulighed
De lave kinesiske lønninger gør det svært at sælge tilstrækkeligt mange varer internt i Kina. Dermed bliver Kina for at holde sin økonomiske model kørende tvunget til at eksportere meget af sin produktion. Her containere på vej ud af landet.

De lave kinesiske lønninger gør det svært at sælge tilstrækkeligt mange varer internt i Kina. Dermed bliver Kina for at holde sin økonomiske model kørende tvunget til at eksportere meget af sin produktion. Her containere på vej ud af landet.

CHINE NOUVELLE

Kultur
4. december 2020

Nok tabte præsident Trump det amerikanske valg, men med 70 mio. stemmer så vi samtidig, at den utilfredshed, som førte til hans usandsynlige sejr i 2016, ikke er på vej væk. En af de vigtigste kilder til den utilfredshed er den økonomiske globalisering og ikke mindst konkurrencen fra Kina. Dette såkaldte Kina-chok har ramt store dele af det amerikanske industrielle hjerteland i løbet af 00’erne, og det var især i områder ramt af denne afindustrialisering, at Trump baserede sin valgsejr tilbage i 2016.

Det er det Kina-chok, som økonomen Michael Pettis og finansjournalisten Matthew Klein undersøger i deres vellykkede nye bog Trade Wars Are Class Wars. Bogen analyserer de økonomiske kræfter, der ligger bag Kinas økonomiske sejrsgang i de seneste årtier, og selv om Trump er på vej væk, er der ingen grund til at tro, at modsætningen mellem Kina, USA og Europa også er det.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Så USA er et uskyldigt offer for de væmmelige kinesere, der udnytter frihandel? Kunne de da ikke bare nøjes med at være betonkommunister med kommandoøkonomi og undertrykkelse. Det er amerikanske universitetsøkonomer uddannet til at forstå. Ikke al det med velfærd, gode eksportvarer og grøn omstilling.