Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Hilda Hilst laver udknaldet og smuk satire over midaldrende mænds kriser

Hilda Hilst var en af det 20. århundredes største sydamerikanske forfattere. Nu foreligger den lille afsindige ’Med mine hundeøjne’ på dansk. Det er udknaldet og smuk satire over 48-årige mænds kriser, naturvidenskab og pruttejokes
Den brasilianske forfatter Hilda Hilst mestrer med sine sjældent mere end 60-70 sider lange bøger begrænsningens kunst. Hendes bøger er befriende fri for ulmende gak, for opbygning og klimaks og konkluderende afrunding.

Den brasilianske forfatter Hilda Hilst mestrer med sine sjældent mere end 60-70 sider lange bøger begrænsningens kunst. Hendes bøger er befriende fri for ulmende gak, for opbygning og klimaks og konkluderende afrunding.

Ritzau/Scanpix

Kultur
11. december 2020

Hvis en midaldrende mands midtvejskrise og den abstrakte matematik fik et barn sammen, så ville denne yngel ligne den brasilianske forfatter Hilda Hilsts (1930-2004) kortroman Med mine hundeøjne fra 1986.

I en bog, der både er rablende monolog, flerstemmig satire, og skrift helt oppe fra røvhullet, følger man den 48-årige matematikprofessor Amós Kéres. En dag står han på toppen af en bakke på vej til arbejde, og så bliver han »overvældet af inkommensurabel betydning«. Han er begyndt at holde 15 minutters pauser midt i sine sætninger. Han går i hundene. 

Brasilianske Hilda Hilst anses i dag for at være en af det 20. århundredes største sydamerikanske forfattere, men i sin levetid var hun relativt ufeteret. Hun var arving af et kaffeimperium, og efter at have nydt São Paulos festliv i en årrække, trak hun sig tilbage for at leve alene med en flok hunde på landet. Nu er hun som landsmanden Clarice Lispector så småt ved at blive opdaget i Danmark, hvor vi fik hovedværket den uanstændige madam D i 2018.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Bent Christensen

Lyder som en spændende forfatter, men har hun lov til at skrive om mænd når hun nu er kvinde?
;-)

Maria Francisca Torrezão

Hvor ville verden være et bedre sted, hvis ethvert menneske formåede at holde femten minutters pauser midt i sine sætninger.

P.S. Anmelder: ”matematikprofessoren er så ynkelig”
Tror, læseren, med denne anmeldelse, får et større indblik i anmelderens univers end Hilda Hilsts.

Bodil er ganske forudsigelig ... alle hendes artikler handler om det samme, med samme pointe: Hun kan ikke lide mænd.