Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Ny bog leverer sympatisk ønsketænkning om den bæredygtige stat

En voldsom grøn omstilling skal der til, og vi må træffe valg, der rækker ud over os selv. To klimakriseaktive sociologer, Rasmus Willig og Anders Blok, kaster sig ind i kampen og lancerer et nyt statsbegreb – den bæredygtige stat. Men meget underligt er det, at de ikke går magtanalytisk til værks
Det forekommer intet mindre end naivt at tro, at vi via grønne investeringer og grønt forbrug skulle kunne afskaffe ikke bare den ’McKinsey-stalinistiske’ kontrolstat, men også kapitalismen ’as such’, skriver Informations anmelder om Rasmus Willig og Anders Bloks nye bog ’Den bæredygtige stat’.

Det forekommer intet mindre end naivt at tro, at vi via grønne investeringer og grønt forbrug skulle kunne afskaffe ikke bare den ’McKinsey-stalinistiske’ kontrolstat, men også kapitalismen ’as such’, skriver Informations anmelder om Rasmus Willig og Anders Bloks nye bog ’Den bæredygtige stat’.

Hans Reitzels Forlag

Kultur
11. december 2020

Radikale forandringer skal der til, og den grønne kritik må gøres til en motor for en ny samfundsudvikling, skriver sociologerne Rasmus Willig og Anders Blok i en lille velskrevet og hurtigt læst bog til den absurd ikkebæredygtige pris af 2,5 krone pr. trykside: Den bæredygtige stat.

De leverer en normativt forpligtet samfundsanalyse i form af, hvad de kalder for en ’projektiv’ og kritisk samtidsdiagnostik. Der må handles på de fremtidige generationers vegne, mens tid er. Det globale risikosamfund er ladet med en række selvundergravende dynamikker, der er i færd med at frisætte en række irreversible kædereaktioner (tipping points), der kan få samfundet og i sidste instans hele civilisationen til at kollapse.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Du kritiserer deres bog for ønsketænkning og siger, at der mangler en magtanalyse.
Lad mig i den forbindelse gøre dig opmærksom på den netop af Lars Tønder udgivne bog, "Om magt i den antropocæne tidsalder".
Her finder du nemlig den teoretiske underbygning.
Jeg kan ikke gå i detaljer, da jeg ikke har læst Tønders bog grundigt nok, og slet ikke Willig/Bloks.

Men Tønder taler om et nyt magtbegreb, som indoptager det ikke-menneskelige som en aktiv 'medspiller'. Han taler bl.a. om nymaterialisme og - jfr. din ønsketænkning - om 'sværmende selvorganisering' som et nyt magtsted(?). Han bruger iøvrigt Andelsgårde som eksempel i bogen.

Jeg tror Tønders bog - til en vis grad - kommer til at indgå i vore fremtidige overvejelser over, hvordan vi skal takle klimaproblemerne.