Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Der er spænding hele vejen i ’Vinterbier’

Krig og kaos, nådesløshed og kærlighed spejler sig i hinanden og ’Vinterbiers’ forskellige planer mødes i en på én gang vildt spændende og dybsindig roman
Også folk uden speciel interesse for bier må fascineres af Norbert Scheuers ’Vinterbier’: At dvæle ved de velordnede bisamfund, hvor arbejderbier, ammebier mv. har deres faste betydning for hele samfundet, mens kaos breder sig i menneskenes verden.

Også folk uden speciel interesse for bier må fascineres af Norbert Scheuers ’Vinterbier’: At dvæle ved de velordnede bisamfund, hvor arbejderbier, ammebier mv. har deres faste betydning for hele samfundet, mens kaos breder sig i menneskenes verden.

Elvira Scheuer

Kultur
4. december 2020

Latinlæreren Egidius Arimond er afskediget fra sin skole og ernærer sig som biavler, ligesom sin far, hvis bistader han har arvet. Hans bror Arnold, derimod, er bange for bier, men til gengæld pilot og krigshelt i Anden Verdenskrig. Vi er i 1944 i en afsides tysk provins, Urftlandet, tæt på den belgiske grænse. Størsteparten af romanen består af Egidius’ dagbogsnotater fra begyndelsen af januar 1944 til januar 1945.

Ud over at berette om sine bier forsker Egidius på det lokale bibliotek i sin forfader munken Ambrosius’ historie, så ind imellem Egidius’ dagbogsblade får vi fragmenter af Ambrosius’ beretninger fra 1489, fundet på pergament i bibliotekets kælder og opbevaret af Egidius sammen med hans egne forbudte bøger, som han har stukket ind mellem biblioteksbøgerne. Egidius lider af epilepsi, måske derfor er han fyret fra skolen, og han var sandsynligvis blevet udsat for eutanasi af nazisterne, hvis ikke det havde været for hans heltebror, som desuden er i stand til i et vist omfang at skaffe ham hans medicin.

Men her mod krigens slutning kniber det både med kontakten mellem brødrene og med medicinen. Egidius har dog endnu en udvej. Han smugler jødiske flygtninge, skjult i bistader, over den belgiske grænse – mod betaling. Så til trods for at den lokale apoteker bliver ved med at sætte prisen på hans medicin i vejret, har han klaret sig. Indtil nu.

Det giver selvfølgelig læseren en forudanelse om, at det ikke kan blive ved. At han går i seng med flere kvinder, hvis mænd er ved fronten, og endda indleder et forhold til NSDAP-distriktlederens kone, gør ikke én mindre utryg. Man frygter, at han enten ikke får sin medicin, bliver afsløret i sengen, at hans bøger bliver fundet, eller han bliver taget af militærpolitiet.

Hvordan det ender, skal ikke røbes her, blot at Norbert Scheuer holder spændingen ved lige til det sidste. Men ved at nedtone den. Når Egidius har smuglet nogle flygtninge til Belgien, indledes hans dagbog med ordene:

»Tog af sted til grænsen for tre dage siden, nu helskindet tilbage igen.«

»Fragtede drengene til grænsen for tre dage siden.« Gang på gang går det godt.

Hans beretninger er lavmælte og dagligdags, han går på cafe eller besøger sin kusine, mens man frygter det værste.

Velordnede bisamfund

Undervejs beskriver dagbogen bisamfundets hele årlige cyklus, vinterklyngen, hvor de holder ynglen varm, den gamle og de nye dronningers skæbne, dronernes, når de har befrugtet dronningen osv. Jeg er selv gammel biavler og kan forsikre om, at man efter endt læsning ved lige så meget om bier som en kyndig biavler.

Men også folk uden speciel interesse for bier må fascineres. Det er en lise for læseren at dvæle ved de velordnede bisamfund, hvor arbejderbier, ammebier mv. har deres faste betydning for hele samfundet, mens kaos breder sig i menneskenes verden. Et fly styrter ned, men et af besætningsmedlemmerne er sluppet med livet i behold, og pludselig forsvinder der æg fra en hønsegård, og honning fra et af Egidius’ bistader. De underjordiske minegange, som Egidius gemmer flygtninge i, huser måske en mystisk beboer ...

Og hvor de engelske og amerikanske bombefly ved romanens begyndelse fløj højt over den afsidesliggende provins, kommer bombningerne efterhånden tættere og tættere på.

Der dukker med andre ord flere og flere urovækkende tegn op, ligesom Egidius’ karakter selv opviser urovækkende træk. Han hjælper ikke jøder af idealisme, men af pengenød, han er utro over for sine forskellige elskerinder, men samtidig er han syg og bestandig i fare. Stort og småt spejler hinanden.

Kødets lyst

Ambrosius’ og Egidius’ liv knyttes sammen på flere planer. Ambrosius lå som Egidius under for kødets lyst. Han fik barn med en bondepige og måtte forlade klosteret. Men også deres bisamfund knytter dem sammen. Egidius filosoferer:

»Måske er vores bier efterkommere af Ambrosius’ bifolk, og måske ejer jeg slet ikke bierne, men de ejer mig. Måske er vi alle sammen, også bierne, del af en hemmelig og nådesløs, udødelig organisme.«

Betragtningen kan forekomme rigeligt ’sværmerisk’, men i og med at de forskellige planer hænger sammen, som de gør, konkretiseres Egidius’ betragtning. Han er selv hemmelighedsfuld og til dels nådesløs, mens bierne helt konkret besidder egenskaber, der værner udødeligheden. De kan standse forrådnelse med harpiks, for eksempel hvis de har stukket en mus ihjel, der er smuttet ind i stadet. Og den evne redder en helgens hjerte, som er under transport til den afdødes hjemsted:

»Vi anbragte således det åbne skrin med Cusanus’ hjerte i det mørke bistade hos det flittigste af vores bifolk, og straks gav de kære bier sig til at overtrække hjertet, ja endog skrinet, med et vidunderligt gyldengult lag, der standsede forrådnelsen og lod enhver dårlig lugt forsvinde, således at hjertet blev helt og aldeles balsameret og mumificeret.«

Således spejler krig, kaos og fromhed, forgængelighed og bestandighed, nådesløshed og kærlighed hinanden og Vinterbiers forskellige planer mødes i en på én gang vildt spændende og dybsindig roman om krig, om naturen og menneskers skæbne.

Norbert Scheuer: ’Vinterbier’. Smukt oversat fra tysk af Jacob Jonia. Forlaget Olga, 276 sider, 230 kroner

Vinterbøger 2020

Bøger til julegavejagten, de bedste bøger i 2020 og flere nye litteraturserier er blot nogen af de ting, du kan finde under overskriften Vinterbøger 2020.

Andre artikler i dette tillæg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her