Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Bymennesket Kaspar Colling drømmer om naturen, men er ’stuck in fuck’

Forfatter Kaspar Colling Nielsen stikker hovedet ud af betonjunglen og snuser til naturen. Kan han skabe et paradis uden for byen, som han kan holde ud at leve i? Podcasten ’Skabelsen af Paradis’ viser hans snørklede vej mod det liv, han drømmer om
Forfatter Kaspar Colling Nielsen stikker hovedet ud af betonjunglen og snuser til naturen. Kan han skabe et paradis uden for byen, som han kan holde ud at leve i? Podcasten ’Skabelsen af Paradis’ viser hans snørklede vej mod det liv, han drømmer om

Illustration: Mia Mottelson/iBureauet

Kultur
19. januar 2021

Forfatteren Kaspar Colling Nielsen har boet i det indre København hele sit liv og er blevet træt af byen. Den er blevet et sted, hvor man tager på druktur, brækker sig og skrider hjem til forstaden igen, og de eneste, som har råd til at bo der, er mennesker, der kan betale syv millioner kroner for en lejlighed. 

Så nu drømmer han i stedet om at skabe et paradis ude på landet, men har ingen idé om, hvad det vil sige at bo der, og hvad naturen egentlig er. 

I podcastserien Skabelsen af Paradis undersøger Colling over fem afsnit forholdet mellem land og by, menneskets forhold til naturen, og hvordan man skaber paradis i den natur, som han føler sig så distanceret fra. 

Podcasten ligger i forlængelse af Kaspar Collings forfatterskab. Hans roman Det europæiske forår handler om en række forskere og iværksættere, der etablerer et samfund på Lolland for rige borgere, hvor de kombinerer det mest idylliske fra den gamle verden med de seneste teknologiske landvindinger. Og Skabelsen af Paradis tager udgangspunkt i den sidste novelle i hans seneste bog, Dengang dinosaurerne var små. En novelle, der beskriver paradis.

Hvad er paradis?

Gennem podcastserien bevæger han sig fra det indre København til Lolland. Hans bevægelse fra by til land udgør seriens struktur. Først går han gennem København og harcelerer over byens udvikling og kigger længselsfuldt tilbage på, hvordan København var, da han var barn. Han er romantiker og nostalgiker, og han møder, hvad han oplever som sin modsætning i pragmatikerne Søren Rasmussen, som er biolog, og filosoffen Ole Fogh Kirkeby.

Paradis betyder en kunstig have, hvilket vil sige, at Paradis er noget, vi skaber. Det ligger i ordet, der kommer af græsk, forklarer filosoffen. Rasmussen og Kirkeby kan hurtigt blive enige om, at Paradis for dem blandt andet er at sidde i en bykerne, hvor der ikke kører biler, på en fortovsrestaurant med en flaske vin på bordet. Det eneste, de er uenige om, er, om det skal være en Sauvignon Blanc eller en Pinot Noir. Naturen vil bevæge sig ind i byen, mener de, og det er nødvendigt for at gøre byen renere, lækrere og for at bevare biodiversiteten.

Nødvendigt? Deres pragmatik provokerer Colling. Han interesserer sig for, hvad det er for en natur, vi gerne vil have og hvorfor.

Bymenneskets paradis

Hans egen drøm er at flytte til Falster og købe et lille landsted. Her vil han omdanne markerne til et paradis med åer og vandløb. I midten skal der være en bakke og på toppen en sø, hvorfra vand strømmer ud i området. En pumpe skal føre vandet op på bakken igen. Det er et futuristisk og infantilt drømmende univers. 

Men regnormene og mikroorganismerne, alt hvad der ligger under jordens overflade, er næppe glade for Colling paradisiske makeover – det taler han imidlertid ikke om. Han vil skabe et paradis, som er til for mennesket. 

Menneskets ødelæggelse af naturen bliver dog ikke helt forbigået i podcasten, hvor der er en indirekte kritik af Collings projekt. »Vi er af naturen, men samtidig er vi i gang med at smadre det, som vi er opstået af,« konstaterer biologen. Til det svarer filosoffen, at de græske filosoffer sagde, at alt har sin begyndelse i krigen og destruktionen. Det er Collings paradis et meget godt billede på. Det eksisterende skal smadres, for at hans paradis kan opstå. 

Handicapscooter og joggingtøj

Som man følger Colling med kurs mod de helt fjerne kyster på Falster, ændrer hans fortørnelse over byens forfærdeligt grimme nybyggeri sig til en blanding af frygt og arrogance. Frygt for, hvad der vil ske med ham, hvis han flytter på landet, og arrogance, fordi det, han forestiller sig, er, at han vil degenerere og ende med at gå med beskidt joggingtøj.

Hans frygt tiltager, som man kan høre GPS’en guide ham på Falsters småveje. Manden på handicapscooteren og de små mennesketomme byer, han passerer på fem sekunder, gør ham lettere ængstelig.

Fortabt i drømmene

Colling er dermed kommet i »lost in transition-fasen«. Det konstaterer fremtidsforskeren Anne Skare Nielsen. Når man er i den fase, laver man drømmeuniverser, som ikke rigtig bliver til noget. Det handler om, at udskyde det, som man godt ved er det gode liv. Det kan dog, ved nærmere eftertanke, godt være, at han er »stuck in fuck«. Det er det samme som lost in transition – bare uden håb og humor. 

Nå ja, og så er der den sidste fase, der på akademisk kaldes »floating on crap«. Hvad det er, kan man høre i podcasten. 

Podcasten er fortalt i et roligt tempo med passager, hvor Colling frit fra hoften fortæller om sin oplevelse af land og by, mens han oplever det – det er den røde tråd i fortællingen. Det er afbrudt af poetiske brudstykker med overvejelser om, hvad paradis er, interview med eksperter og lyduniverser med fuglefløjt og bystøj, der giver fornemmelsen af at være til stede i det, som Colling beskriver.

Skabelsen af Paradis er en fantastisk, men også en foruroligende skildring af den antropocæne tidsalder. Podcasten er en fortælling om, hvordan mennesket tramper rundt i naturen for at tilfredsstille egne behov. Men det er ikke fortalt fra et kritisk perspektiv. Tværtimod. Naturen skal være rar at befinde sig i, mener Colling, og han spørger, hvorfor den ikke må være kurateret af mennesket. Jeg savner overvejelser om, hvordan man kan leve sammen med naturen, uden der skal bruges en gummiged til at forme den efter menneskets behov.

Således er Skabelsen af Paradis provokerende, men tvinger også lytteren til at reflektere over sit eget forhold til naturen. Det sker blandt andet gennem det fantasifulde univers, som Colling skaber, og gennem intime og medrivende samtaler med kloge mennesker.

I dialogen med fremtidsforskeren, foreslår hun, at Colling skal begynde med at gro karse – bare for at komme i gang. Han overvejer selv, om han kan nøjes med at få en større altan. Måske er det bedst og mest realistisk, at han starter og slutter der.

’Skabelsen af Paradis’. En undersøgende podcast af Kaspar Colling Nielsen i samarbejde med Prxjects by Mercedes-Benz.

Serie

En podcast om dagen 

Der kommer hele tiden flere podcasts og flere danske podcastlyttere til. Under nedlukningen vil Information kritisk lytte sig igennem det populære medies kriblende undergrund og brusende hovedstrøm. Vi starter med de danske.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torsten Jacobsen

Skabelsen af Paradis’. En undersøgende podcast af Kaspar Colling Nielsen i samarbejde med Prxjects by Mercedes-Benz.<(i>

[...]

[..]

[.]

[???!?!]