Anmeldelse
Læsetid: 10 min.

’Cancel culture’-fænomenet under voldsom beskydning i ny bog af Alan Dershowitz

Harvardprofessor Alan Dershowitz har skrevet en grundig, interessant og problematisk analyse af det fænomen, at man trækker støtten til personer, der i nutidens øjne repræsenterer en forkert kultur
Der er ingen tvivl om, at Alan Dershowitz sætter en ære i at forsvare kontroversielle personer. Her er han på vej ind i USA’s Senat for at forsvare Donald Trump i den første rigsretssag mod ham.

Der er ingen tvivl om, at Alan Dershowitz sætter en ære i at forsvare kontroversielle personer. Her er han på vej ind i USA’s Senat for at forsvare Donald Trump i den første rigsretssag mod ham.

J. Scott Applewhite

Kultur
22. januar 2021

Den kontroversielle 82-årige Harvard Law School-professor emeritus Alan Dershowitz har skrevet endnu en politisk-juridisk bog. Denne gang er det ’cancel culture’-fænomenet, han underkaster en grundig analyse.

Cancel culture betegner kort fortalt det fænomen, at man trækker støtten til personer, der i nutidens øjne repræsenterer en forkert kultur. De ’af-inviteres’ fra offentlige arrangementer, deres bøger trækkes tilbage fra forlag, deres koncerter aflyses, de bliver fyret og så videre. De udskammes, skandaliseres og ’deplatformes’, det vil sige fjernes fra den digitale verden.

Alan Dershowitz sammenligner nutidens cancel culture med 40’erne og 50’ernes mccarthyisme i USA, hvor kommunister og anderledes tænkende blev politisk forfulgt. Dershowitz har igennem hele sit arbejdsliv været glødende fortaler for ytringsfrihed og retfærdig rettergang.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Christian de Thurah

Alan Dershowitz er vist det, man på vendsysselsk kalder en “tværing”, og den slags kan et levende demokrati ikke undvære.

Dershowitz har selv gjort sig skyldig i 'cancelling' - nemlig af Norman Finkelstein, som han i 2006 gjorde alt for at få fyret fra DePaul University. Det lykkedes som bekendt.

Hanne Utoft, Steffen Gliese, Jes Kiil og Mikael Aktor anbefalede denne kommentar
Lars Eriksson

Jeg betragter mig selv som venstreorienteret - osse selvom jeg har meget svært ved at genkende vesntrefløjen, der i dk og resten af verden pt. drukner i identitetspolitik, og hvor den socioøkonomiske og vigtige dagsorden om stigende ulighed nærmest er forsvundet...det er SÅ trist. Cancel Culture rummer en klar antidemokratisk dagsorden, hvor retslige principper - via afhængighedsskabende sociale medier - er sat ud kraft. Velkommen til den nye virkelighed. Vi går en grum tid i møde...

Mikael Velschow-Rasmussen, Jens Jensen, Niels Christensen, Hanne Utoft og Torben S Rose anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Eller også, Lars Eriksson, er det bare nogle andre, der nu ryger ud, efter at have været beskyttet af forældede normer.

Niels Christensen

Forældede normer. Yttrings og forskningsfrihed bliver aldrig forældet.

"Identitetspolitik er, modsat hvad der nervøst siges hver dag i Politiken og hver uge i Information (og råbes i andre aviser), ikke et venstrefløjs- men et tidsfænomen".
citat fra: flere journalister skriver identitetspolitik identitetspolitiske aktivister