Anmeldelse
Læsetid: 7 min.

Fremragende biografi om den iranske ’skyggekommandør’, der blev likvideret af amerikanerne

Qassem Soleimanis historie er på mange måder Irans moderne socio-politiske historie
Kæmpe begravelsesoptog for generalmajor Qassem Soleimani og leder af den pro-iranske Kataib Hezbollah-milits i Irak Abu Mahdi al-Muhandis, som var blandt de dræbte i et luftangreb på lufthavnen i Teheran den 6. januar 2020.

Kæmpe begravelsesoptog for generalmajor Qassem Soleimani og leder af den pro-iranske Kataib Hezbollah-milits i Irak Abu Mahdi al-Muhandis, som var blandt de dræbte i et luftangreb på lufthavnen i Teheran den 6. januar 2020.

Reuters/Ritzau Scanpix

Kultur
15. januar 2021

For et år siden vågnede verden op til en nyhed, der fik #WorldWarIII til at trende globalt på sociale medier. Irans berygtede »Shadow Commander«, som magasinet The New Yorker havde døbt ham, var blevet likvideret af amerikanerne i Iraks hovedstads lufthavn. En likvidering, der breakede på toppen af nyhedstrømmen verden over og chokerede de observatører, der havde fulgt med i det forværrede forhold mellem Iran og USA under præsident Trump. Og allerede i november 2020 udkom The Shadow Commander; den første biografi om en generalmajor, der var kendt for at bevæge sig frit under radaren hen over landegrænser fra Afghanistan til Libanon. Hans primære opgave var at styrke Irans position blandt naboerne i regionen og svække modstandernes.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Niels Christensen

Det eer n helt rigtigt at Soleimai var ukendt. David Petreus tidligere chef i Iraq har da mange gange omtalt ham. I forbindelse med den iranske skyggekrig mod USA i Iraq. Petreus opfattede ham som 'hovedfjenden' , men de gange hvor USA næsten havde ham på sigtekornet lod de være; ligesom israelerne også før har fået nej til at likvidere ham. Det var nok dumt.

Preben Kaarsholm

'det vilde, vilde Vestiran, som grænser op til Afghanistan og Pakistan' - du må mene Østiran...