Grundighed og indignation klæder hinanden i podcasten ’Mere end mursten’ om ghettopakken

Netmediet Respons udgav i efteråret en kritisk podcast i seks afsnit om ghettopakken, der med eksemplarisk ro på og et bemærkelsesværdigt højt produktionsniveau formidler konsekvenserne af det, som i podcasten kaldes det største sociale eksperiment i den danske velfærdsstat
Netmediet Respons udgav i efteråret en kritisk podcast i seks afsnit om ghettopakken, der med eksemplarisk ro på og et bemærkelsesværdigt højt produktionsniveau formidler konsekvenserne af det, som i podcasten kaldes det største sociale eksperiment i den danske velfærdsstat

Mia Mottelson

Kultur
26. januar 2021

I november sidste år, nogle uger før den årlige offentliggørelse af den såkaldte ghettoliste, udgav netmediet Respons en podcast i seks afsnit om parallelsamfundspakken – i daglig tale ghettopakken. Den er med sin begrænsning af de almene boligforeningers selvbestemmelse og det erklærede fokus på at holde andelen af beboere med ikkevestlig baggrund nede i disse boligkvarterer vel nok det mest drastiske boligpolitiske tiltag i nyere tid, og der er så rigeligt stof til seks afsnit. 

Mere end mursten hedder podcasten, som hørbart er resultatet af adskillige dygtige menneskers grundige arbejde. Farhiya Khalid udfylder værtsrollen med en meget naturlig form for myndighed, men også en lige så naturlig varme, som især kommer til udtryk, når hun laver reportager fra eksempelvis Vollsmose, hvor hun selv er vokset op.

»Godt, du kom,« siger hun i hvert afsnit efter at have præsenteret sig, hvilket man godt lige kan studse over, siden man jo ikke har bevæget sig nogen steder hen, men bare tændt for en podcast. Men den undren går over, efterhånden som det bliver tydeligt, at podcastens ambition netop er at invitere lytteren med. Præcis som den påfaldende velkomsthilsen antyder. 

Århundredets sociale eksperiment

Selv om podcastens erklærede formål er at påpege uretfærdighed, er det altså ikke raseri, man får fodret ørerne med af Mere end mursten. Snarere formidler podcasten en stærk fornemmelse af, at de såkaldte ghettoer rundt omkring i Danmark faktisk er nogle menneskers hjem eller hjemstavn med alt, hvad det indebærer af tilknytning og engagement. 

De seks afsnit kommer grundigt rundt om forskellige aspekter af ghettopakken, vekslende mellem ekspertinterview og besøg hos beboere og aktivister i henholdsvis Vollsmose, Gjellerupplanen og Mjølnerparken. Reportagerne er tilpas livlige, og eksperterne får god tid til at udfolde deres pointer, men den musik, som Niels Kirk har komponeret til podcasten, har også sin del af æren for, at Mere end mursten er så behagelig en måde at blive klogere (og dermed vredere) på. Den er hverken aggressiv eller indladende, bare opkvikkende og understøttende.

Et afsnit handler om det politiske forløb, der førte til indførelsen af ghettopakken, et andet handler om den almene boligsektors historie, der groft fortalt går fra en status som den tidlige velfærdsstats mønsterbydele til at blive regnet for parallelsamfund, hvor sociale problemer bare vokser sig større. Et helt afsnit beskriver den sprogbrug, der har båret lovpakken frem. Fra Lars Løkke Rasmussens betegnelse »sorte huller på danmarkskortet« til den ikke videre veldefinerede betegnelse parallelsamfund (som bruges så bredt, at en enkeltperson faktisk kan udgøre sit helt eget parallelsamfund) og det historisk belastede ord ghetto, som Danmark som det eneste land i verden bruger som en officiel kategori. 

Sociologen Aydin Soei fungerer som en genkommende ekspertkilde og betegner ghettopakken som »det største sociale eksperiment, den danske velfærdsstat nogensinde har igangsat«.

Mere end mursten er konsekvent kritisk over for nedrivning og privatisering som løsning, men ignorerer ikke de faktisk forekommende sociale problemer. Den zoomer heller ikke ligefrem ind på dem, idet det netop ikke er dens ærinde at diskutere, om de findes, men derimod at oplyse om, hvilke nye problemer ghettopakkens løsninger skaber. Der måtte godt have været endnu mere om de forskellige boligsociale indsatser. Om det er en mangel eller en styrke ved en podcast, at man står tilbage med utilfredsstillet nysgerrighed, er jeg ikke sikker på.

Helt igennem partisk og stadig saglig

Ingen fortalere for ghettopakken får ordet i Mere end mursten. Netmediet bag podcasten, Respons, skriver på dets hjemmeside, at intentionen ikke er at lade alle parter i en sag komme til orde. »Vi mener, at mange grupper i samfundet har tilstrækkelig med spalteplads hos andre medier. [...] Vi prioriterer at bringe perspektiver fra politisk marginaliserede grupper, og du vil derfor støde på beretninger og fortællinger fra sociale bevægelser og aktivister.«

Mere end mursten er på den måde en slags journalistisk aktivisme, et eksempel på community radio i ekstra høj kvalitet, der viser, hvordan virkeligheden ser ud et bestemt sted med henblik på at styrke en bestemt befolkningsgruppes stemme og indflydelse i samfundet. Udgangspunktet er, at ghettopakken er et problem og ikke en løsning, og det argumenteres der så for på dejligt uskinger vis.

Podcasten formidler grundigt og sobert, hvad man taber, når man river billige boliger ned, fordi man som samfund ikke er tilfreds med beboersammensætningen i dem, og hvordan den statistiske fremstilling af problemerne i dem på mange måder er blevet mere og mere skræddersyet til at få problemerne til at syne større og mere koncentrerede, end de er.

Indskrænkning af rettigheder, forskelsbehandling af etniske grupper samt nedrivning og privatisering af folks lejeboliger er oplagte anledninger til vrede. Det ville ikke være helt utænkeligt, at man som redaktion bag en ghettopakkekritisk podcast havde besluttet sig for et agiterende tonefald, der skulle få folk med op på barrikaderne. Det er glædeligt, at man aldrig føler sig skubbet i den retning af en overdrevent propagandistisk udlægning. Men det kan ikke udelukkes, at Mere end murstens tiltalende kombination af indignation og grundig oplysning får nogle lyttere til selv at søge op på barrikaderne.

’Mere end mursten’ er produceret af netmediet Respons og kan høres på diverse podcast-apps.

En podcast om dagen 

Der kommer hele tiden flere podcasts og flere danske podcastlyttere til. Under nedlukningen vil Information kritisk lytte sig igennem det populære medies kriblende undergrund og brusende hovedstrøm. Vi starter med de danske.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"Men det kan ikke udelukkes, at Mere end murstens tiltalende kombination af indignation og grundig oplysning får nogle lyttere til selv at søge op på barrikaderne."

Forhåbentligt !!

Dorte Sørensen, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Poul Reynolds og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar
Christian Mondrup

"Mere end mursten" er god og relevant radiofoni. Men jeg har én vægtig indvending mod formen: den næsten konstant underlagte musik. Den forstyrrer og irriterer min oplevelse.