Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Tidligere The Guardian-chefredaktør skelner skæg fra snot i en verden af fake news

Den tidligere The Guardian-chefredaktør Alan Rusbridgers nye bog ’News and how to use it’ om, hvad man skal tro på i en verden af falske nyheder, er et lille lys i mørket for journalistikkens pessimister
Den tidligere The Guardian-chefredaktør Alan Rusbridgers seneste bog er en samling af miniessays, som rammer præcist ned i et utal af de problemer og dilemmaer, som præger journalistikken i dag.

Den tidligere The Guardian-chefredaktør Alan Rusbridgers seneste bog er en samling af miniessays, som rammer præcist ned i et utal af de problemer og dilemmaer, som præger journalistikken i dag.

Awe 2017/Shutterstock

Kultur
29. januar 2021

Som ansvarshavende chefredaktør for The Guardian igennem tyve år stod Alan Rusbridger i spidsen for en af de mest vellykkede og gennemgribende turnarounds for et dagblad i en tid, hvor trykte aviser økonomisk og oplagsmæssigt var i næsten frit fald. Han (og hans efterfølger Katherine Viner) gjorde avisen til en økonomisk og journalistisk succes.

Af mange grunde.

Primært fordi man udvidede abonnementsmodellen med en slags frivillig donationsordning, fordi The Guardian satsede på undersøgende journalistik udført af større grupper af journalister, og fordi redaktionen inddrog læserne som en aktiv ressource i journalistikken. Man satsede på digital udbredelse over hele verden – og avisen tonede rent flag og gjorde klimajournalistikken til en af de bærende søjler i sin journalistik.

Men afgørende for The Guardians succes var også, at den ejes af en fond med stor tålmodighed med meget dybe lommer, og at det hele foregik på engelsk, hvilket udvidede The Guardians læserskare til hele verden – ikke mindst USA, Canada og Australien.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Glimrende.
Det er ikke et sekund for tidligt at begynde at rydde op i elendigheden. Information er stadig 'den mindst ringe'. Tak for det og fortsæt endelig - inddrag eventuelt jeres trofaste abonnenter med henblik på Inspiration.

Glimrende.
Det er ikke et sekund for tidligt at begynde at rydde op i elendigheden. Information er stadig 'den mindst ringe'. Tak for det og fortsæt endelig - inddrag eventuelt jeres trofaste abonnenter med henblik på Inspiration.

"Rusbridger forsøger at skabe lidt balance ved at fremhæve Murdochs positive betydning for britisk presse ved at knække fagforeningernes helt overdrevne magt tilbage i Thatcher-tiden og sikre hundreder af journalistiske arbejdspladser – men balancen tipper til det stærkt negative i den bidende fremstilling af Murdochs helt hæmningsløse og opportunistiske magtudøvelse og indflydelse på konservative premierministre som James Cameron og Labours Tony Blair."

Knægtelsen af fagbevægelsens 'helt overdrevne magt', som Rusbridger fremhæver som noget positivt, var i virkeligheden knægtelsen af en tilnærmelsesvist folkeligt bred og arbejderrepræsentativ indflydelse på nyhedsformidlingen i UK, som dannede forudsætning for den neoliberale propagandas hæmningsløse indtog landet. En propagandabølge, som kraftigt har medvirket til at øge befolkningens i forvejen tvivlsomme tillid til en etablerede presse og politikerstand - hvilket banede vejen for den højreradikale/nationalkonservative populisme, som gav de helt forkerte forudsætninger for eks.vis Brexit.

Her er en stærkt vedkommende og oplysende film om massemediernes politiske økonomi, jvf. Chomsky og Herman 1988: www.youtube.com/watch?v=EuwmWnphqII.

Allerede dengang stod det klart hvilken udvikling, som var igang - men Chomskys og Hermans klare advarsler fik, som forventeligt, ingen indflydelse på udviklingen, som vi idag ser kaste flere rådne frugter af sig.