Anmeldelse
Læsetid: 7 min.

247 breve om alt fra apokalyptisk angst til romersk ro. Plinius den Yngres breve er overraskende genkendelige

Plinius den Yngre var ikke til strip og so-livmoder, men til litteratur og sokratisk samtale. Nu foreligger hans breve – blandt andet om Vesuvs udbrud i 79 e.Kr. – i ny kommenteret oversættelse
»Nu faldt der aske ned, om end stadig spredt. Jeg ser mig tilbage: en tæt tåge truede os bagfra, forfulgte os som en stormflod, der skyller ind over land.« Plinius den Yngres berømte øjenvidenskildring af Vesuvs udbrud er at finde i Inge Nords oversættelse. Billedet her viser hans onkel, Plinius den Ældres død, under udbruddet.

»Nu faldt der aske ned, om end stadig spredt. Jeg ser mig tilbage: en tæt tåge truede os bagfra, forfulgte os som en stormflod, der skyller ind over land.« Plinius den Yngres berømte øjenvidenskildring af Vesuvs udbrud er at finde i Inge Nords oversættelse. Billedet her viser hans onkel, Plinius den Ældres død, under udbruddet.

Ritzau/Scanpix

Kultur
12. februar 2021

Hvorfor beskæftige sig med en fjern, fjern fortid – for eksempel den romerske fra år 0 til 100? Det artige svar er, at man ved at kende sin fortid kan blive klogere på sin nutid. Men man kan også bare se tilbage, fordi det, man møder, er spændende, sjovt og overraskende. Fordi man læser noget, der er smukt eller sært eller begge dele på én gang.

Sådan var det for forfatteren Harald Voetmann, da han i 2008 oversatte et udvalg af den romerske naturhistoriker Plinius den Ældres kæmpeværk Naturalis Historia om alle jordens skabninger (inklusive mytologiske væsener), som det fremgår af hans forord til Om mennesker og dyr, som hans Plinius-værk kom til at hedde – og sådan blev det for de lykkelige læsere af bogen.

Sådan må det også have været for den pensionerede latinlærer og oversætter Inger Nord, da hun kastede sig ud i den monstrøse opgave at oversætte og grundigt kommentere de breve, selvsamme Plinius den Ældres nevø og adoptivsøn, Plinius den Yngre, skrev og udgav i årene op til 110 e.Kr. – håndskrevne og på bogruller.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her