Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Graham Greenes hovedværk er et mesterligt portræt af en mand med dårlig samvittighed i en verden uden moral

Igennem næsten hele forfatterskabet jonglerede Graham Greene forbløffende let med eksistentielle dødskampe og uløselige samvittighedskonflikter – men sjældent lige så fascinerende og elegant som i ’Altings hjerte’, der nu er genoversat til dansk
Kultur
26. februar 2021
Graham Greenes ’Altings hjerte’ er via skarpe tidsmarkører og stemningsfulde beskrivelser stærkt forankret i tid og sted, men kunne samtidig udspille sig hvor som helst og når som helst.

Graham Greenes ’Altings hjerte’ er via skarpe tidsmarkører og stemningsfulde beskrivelser stærkt forankret i tid og sted, men kunne samtidig udspille sig hvor som helst og når som helst.

Getty Images

Hvorfor ikke oprette et spionbordel?

Senere kaldte Graham Greene det for »en vild plan«, men da han i foråret 1942 skrev til sin overordnede og fremlagde ideen, sprudlede han af entusiasme.

Greene var udstationeret i den vestafrikanske havneby Freetown som agent i den engelske efterretningstjeneste. Hans opgave var at optrevle informationer om diamantsmugling og protyske aktiviteter i den daværende britiske koloni Sierra Leone. Den 37-årige Greene var på det tidspunkt allerede en veletableret forfatter til flere romaner, og han havde god erfaring med at udtænke finurlige plots.

Planen gik ud på at etablere et britisk drevet bordel lidt længere oppe ad kysten i Portugisisk Guinea. I dette fjendeland havde franske Vichy-officerer »for vane at feriere«, og Greene havde allerede fundet en egnet bordelmutter, »der kunne indsamle værdifulde informationer fra mange af sine gæster«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her