Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Keld Zeruneiths stort anlagte værk om islandsk middelalderlitteratur sidder lige i skabet

Keld Zeruneiths nye værk ’Da de tog land’ om islandsk middelalderlitteratur byder på dybdeborende sagaanalyser og sætter os i stand til at forstå folk, der er forskellige fra os selv
Kultur
26. februar 2021
At Snorre Sturlusssøn (1178-1241) var den islandske middelalders væsentligste humanist, er der ikke noget nyt i. Men Keld Zeruneith kommer i sin bog hele vejen rundt om personen og får også beskrevet ham som en glimrende digter, en udmærket forretningsmand, en magtfuld intrigant og en liderlig buk.

At Snorre Sturlusssøn (1178-1241) var den islandske middelalders væsentligste humanist, er der ikke noget nyt i. Men Keld Zeruneith kommer i sin bog hele vejen rundt om personen og får også beskrevet ham som en glimrende digter, en udmærket forretningsmand, en magtfuld intrigant og en liderlig buk.

Ritzau/Scanpix

Mere end 20 års beskæftigelse med islandsk middelalderlitteratur ligger til grund for det massive og lærde, men samtidig ubesværet velfortalte værk, hvormed Keld Zeruneith (nu igen!) viser sig som en af vore klogeste forskere og formidlere. Oprindelig gjaldt hans interesse især islændingesagaerne, de medrivende beretninger om Egil Skalle-Grimssøn, Gisle Surssøn, Grette, Gunløg Slangetunge og ikke mindst Gunnar, Halgerd og Njal, men i Da de tog land indtager han tillige slægtssagaernes kontekst i form af tidlig islandsk historieskrivning og kristen skjaldedigtning.

Heltene er nu ikke bare sagaernes handlingsbærende skikkelser, men også Are Thorgilssøn Frode (den vise), som cirka 1122-30 skrev sin Islændingebog, og Snorre Sturlussøn (1179-1241), storhøvding og stridsmand, samt forfatter til både de norske kongers historie Heimskringla og en lærebog i mytologi og skjaldedigtning, kaldet Snorres Edda. Dertil kommer såvel navngivne som anonyme poeter helt frem til midten af 1300-tallet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Frank Østergaard

:-)