Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

’Krisesamfundet’ er et originalt perspektiv på de politiske langtidsvirkninger af COVID-19

At kriser, krisesamfundet og krisestaten er kommet for at blive, overbevises man om af Mikkel Vedby Rasmussens intelligente og velkomponerede bog
Mikke Vedby Rasmussen læser Mette Frederiksens beslutning om at lukke landet ned i marts 2020 ind i en historisk og filosofisk kontekst.

Mikke Vedby Rasmussen læser Mette Frederiksens beslutning om at lukke landet ned i marts 2020 ind i en historisk og filosofisk kontekst.

Emil Helms/Ritzau Scanpix

Kultur
12. februar 2021

Hvad har Mette Frederiksen (S) og Winston Churchill tilfælles? De er begge politikere, der er kommet til rette som handlekraftige beslutningstagere i en afgørende krise for deres samfund. Frederiksen den 11. marts 2020, Churchill maj 1940, da den britiske hær var fanget i det nordlige Frankrig efter nederlaget til Hitlers krigsmaskine.

I disse afgørende dage lykkedes det Churchill at samle den britiske befolkning om at kæmpe videre på trods af alle odds. Marts 2o20 besluttede Frederiksen sammen med ganske få rådgivere at underkende de traditionelle råd fra Sundhedsstyrelsen om at behandle den nye coronavirus som en velkendt influenza.

I stedet lukkede hun Danmark ned for at redde befolkningen og landet gennem en ny og ukendt epidemi som snart hærgede resten af verden. Herunder Sverige, hvor man fulgte sundhedsmyndighedernes råd med de kendte følger i form af mange døde ældre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Sören Tolsgaard

Mette er ikke perfekt, men hvem, af dem vi normalt sammenligner os med, har gjort det bedre? Muligt Boris Johnson lige nu har fat i den lange ende mht. vaccine, men hidtil har han udvirket det værste ragnarok i efterkrigstidens UK.

I betragtning af det kontingent af fodslæbere og værnemagere, MF er omgivet af, har hun ydet en fortrinlig indsats. Hvad hun end gør, lyder der snæversynet brok, som siden ofte forvandles til medløberi, fordi hun gjorde det rette.

Check lige dødstallene for en række europæiske lande. Den polariserende minksag medførte et knæk, men vi er på vej ind i smult vande igen. Kun Norge og Finland har gjort det noget bedre, mens resten excellerer i elendig håndtering.

https://en.wikipedia.org/wiki/COVID-19_pandemic_in_Europe#/media/File:CO...