I kunstnernes fodspor
Læsetid: 6 min.

Måske er der ikke langt fra Udvandrere på Larsens Plads til alle dem, der migrerer i dag

Edvard Petersen skildrede i 1890 tumulten, når danskerne strømmede ombord på skibene mod håbets Amerika. Ida Marie Hede går en tur på en pandemi-affolket Larsens Plads og prøver at forestille sig tiden, da Danmark var et udvandringsland
Edvard Petersen: ’Udvandrere på Larsens Plads’, 1890.

Edvard Petersen: ’Udvandrere på Larsens Plads’, 1890.

ARoS Aarhus Kunstmuseum

Kultur
23. februar 2021

Kan du huske dyne-Larsen, den folkekære jyske iværksætter, der altid gav os et godt tilbud?

Vidste du, at dyne-Larsen engang har haft en navnebror? Lars Larsen (1758-1844) var længe før dundynereklamerne en af Københavns største skibsredere.

Jeg finder fordums Lars Larsen, da jeg søger på, hvem der har lagt navn til Larsens Plads. Hør, hvor? Jo, Larsens Plads er den dér brostensbelagte og mondæne promenade, der løber fra Sankt Annæ til Toldbod, med udsigt til Københavns Inderhavn, tæt på Amalienborg og klos op og ned af den symmetriske, futuristiske lille Amaliehaven.

Jeg er taget ud for at spadsere promenaden tynd en iskold solskinsdag.

Her er næsten mennesketomt. Men engang var stedet et summende handelscentrum. Tæt på knejser Vestindisk Pakhus, bygget sidst i 1700-tallet, til brug for den handel, der fandt sted mellem den på ingen måder uskyldige kolonimagt Danmark og de tidligere Dansk-Vestindiske øer. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Balling

Skibet på billedet, S/S Danmark, forliste på turen. Historien om forliset, og om hvordan det lykkedes at redde alle ombord, er en af de historier man bør læse, når misantropien ind imellem bliver for stærk:

https://www.kristeligt-dagblad.dk/historie/2014-07-21/og-hver-en-sj%C3%A...