Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Moderne slaveri er ikke ‘moderne’, men en udnyttelse der aldrig holdt op. Heller ikke i Danmark

To nye bøger sætter fra hvert sit udsigtspunkt fokus på skæbner i skyggeøkonomien – og på de strukturer, der holder især migrantarbejdere nede, men som angår os alle
(ARKIVFOTO) I ny bog undersøger forfatterne migrantarbejde og stiller spørgsmålet: Hvordan mulliggør dansk migrationspolitik og reguleringen af det danske arbejdsmarked udnyttelse af arbejdsmigranter?

(ARKIVFOTO) I ny bog undersøger forfatterne migrantarbejde og stiller spørgsmålet: Hvordan mulliggør dansk migrationspolitik og reguleringen af det danske arbejdsmarked udnyttelse af arbejdsmigranter?

Mathias Svold

Kultur
19. februar 2021

Der er to associationer, der umiddelbart popper op i mit hoved, når jeg hører begrebet menneskehandel: Redens kampagne fra starten af 00’erne, hvor symbolet var nøgne kvindekroppe pakket som »fresh meat« – underforstået handlet til sexarbejde – og så den mere nylige 3F-kampagne mod transportfirmaet Kurt Beier, der havde ansat chauffører fra Filippinerne og Sri Lanka i et polsk skuffefirma, men reelt installeret arbejderne i en kummerlig lejr i Padborg, hvorfra de kørte Europa tyndt til timelønninger på ned til 15 kroner. Beier blev anmeldt, ikke bare for brud på grundlæggende arbejds- og menneskerettigheder, men også for menneskehandel.

De to eksempler er faktisk symptomatiske for måden, hvorpå begrebet ’menneskehandel’ – med tilhørende fortælling om skurke, helte og ofre – har udviklet sig i de to seneste årtier, viser to nye bøger: Fra at være et begreb, der næsten udelukkende blev anvendt i relation til kvinder (primært migranter), der under forskellige former for ufrihed sælger seksuelle ydelser, anses menneskehandel nu for at kunne foregå i snart sagt alle brancher.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Troels Ken Pedersen

Tak for de klare ord! Alt for ofte bliver slaveri & udnyttelse betragtet som en alt-eller-intet ting, som er 100% monstrøs - og omvendt, hvis ikke det er RIGTIGT slaveri, er det ikke RIGTIG forkert. Dette er blot ét af de områder, hvor vi med fordel kunne se lidt mere på konsekvenser, men i stedet stirrer os blinde på om ting er, eller ikke er, monstrøse.

Marianne Bækbøl, Eva Schwanenflügel og Inge Lehmann anbefalede denne kommentar