Anmeldelse
Læsetid: 6 min.

Ny bog spoler tiden tilbage til Hitlers første hundrede dage og tvinger os til at forsøge at forstå

Traditionen for at bedømme en regering eller minister, ud fra hvad man når de første hundrede dage, er velkendt i dag, men blev aldrig anvendt på Hitler i samtiden. Det bliver der rettet op på i den nye bog ’Hitlers First Hundred Days’
I bogen ’Hitler’s First Hundred Days’ spoler forfatteren tiden tilbage for at forsøge at forstå, hvordan Adolf Hitler kunne overtage magten i 1930’ernes Tyskland med de katastrofale følger, det medførte.

I bogen ’Hitler’s First Hundred Days’ spoler forfatteren tiden tilbage for at forsøge at forstå, hvordan Adolf Hitler kunne overtage magten i 1930’ernes Tyskland med de katastrofale følger, det medførte.

Historia/Shutterstock/Ritzau Scanpix

Kultur
19. februar 2021

Den 30. januar 1933 besøgte den tyske forfatter Klaus Mann sin kollega Erich Ebermayer. De skulle diskutere en teaterudgave af Saint-Exuperys Natflyvere. Om aftenen spiste Klaus Mann med Erich og hans forældre, før han skulle til München for at besøge sin berømte far, Thomas Mann. Samtalen faldt selvfølgeligt nok på Adolf Hitler, der samme dag var blevet udråbt som Tysklands nye kansler. Erichs mor trak på skuldrene: »Seks uger«, sukkede hun, »længere varer det ikke«.

Moderens skepsis var delt af mange i tiden. De havde svært ved overhovedet at tage Hitler alvorligt. Man betragtede de konservative regeringspartnere som de egentlige nøglespillere. Endelig kunne man også godt undre sig over, hvordan de mange reaktionære politikere skulle kunne løse Tysklands egentlige politiske problem: økonomien.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jeg synes ikke, det er nemt at blive inspireret af en anmeldelse som denne, når det nu et halvt år, før bogen er tilgængelig fra forlaget. Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvordan Frank Bech Lassen har fået fat i bogen. Kunne han have lyst til at formidle en kontakt til mig, så jeg kan få bogen, før det er forsent?

Venlig hilsen,

Albert Gjedde