Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Salman Rushdie er i topform, når han blander Cervantes og sci-fi i et portræt af nutidens USA

’Quichotte’ er den 73-årige forfatters måske sjoveste og mest absurde roman til dato. Men under parodierne og de litterære lege gemmer sig et dystopisk portræt af en nation uden moral
Kultur
26. februar 2021
I Cervantes’ lidt over 400 år gamle romanklassiker ’Don Quijote’ får hovedpersonen følgeskab af våbendrageren Sancho. De ses her i en gravering lavet af Gustave Doré. Også i Salman Rushdies ’Quichotte’ optræder en Sancho – i dette tilfælde som hovedpersonens imaginære søn.

I Cervantes’ lidt over 400 år gamle romanklassiker ’Don Quijote’ får hovedpersonen følgeskab af våbendrageren Sancho. De ses her i en gravering lavet af Gustave Doré. Også i Salman Rushdies ’Quichotte’ optræder en Sancho – i dette tilfælde som hovedpersonens imaginære søn.

Granger/Shutterstock

»Hvad der er særligt udfordrende ved disse tider, er at skrive om dem.«

Sådan formulerede Philip Roth det i sit essay Writing American Fiction, hvori han pointerede, at forfatteren »har hænderne fulde i sit forsøg på at forstå, beskrive og derefter gøre den amerikanske virkelighed troværdig«.

Ifølge Roth halser litteraturen efter den mere og mere bizarre kultur, »som dagligt spytter figurer ud, der gør enhver forfatter misundelig«, og i sit essay kan han ikke lade være med at undre sig over – med reference til J.D. Salingers bøger – hvorfor »ikke alle vores fiktive helte ender på en institution som Holden Caulfield eller begår selvmord som Seymour Glass«.

Writing American Fiction er skrevet for 60 år siden, men spørgsmålet om, hvordan den amerikanske virkelighed bedst lader sig afspejle i litteraturen, er ikke blevet mindre relevant siden da. Jeg genlæste essayet, da jeg havde færdiggjort Salman Rushdies Quichotte, der i hele sit væsen tumler med Roths dilemma og beskriver et USA, hvor virkeligheden overgår fantasien, og intet for alvor er til at stole på.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her