Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Stærke debutdigte om talebesvær er som at scratche i en plade med stille, akustisk musik

Hos Lasse Raagaard Jønsson er den hverdagslige ømhed nærværende, når han åbner op for den smerte, det er at se sin mor langsomt gå til grunde – og for meget smukke, indtrængende, kærlige øjeblikke
Det har en voldsom effekt at mærke sproget gå i hak i Lasse Raagaard Jønssons digte, at føle, hvordan ordene pludselig støder mod en kant og må mases frem, så man kan komme videre i sætningen.

Det har en voldsom effekt at mærke sproget gå i hak i Lasse Raagaard Jønssons digte, at føle, hvordan ordene pludselig støder mod en kant og må mases frem, så man kan komme videre i sætningen.

Sarah Brik

Kultur
26. februar 2021

Lasse er kæreste med Sophia, storebror til Alma og søn af Nelie, der har en uhelbredelig hjernetumor. Og så stammer han, og hans mors kræft – og behandlingen af den – ødelægger ikke bare hendes krop, men også, langsomt, hendes sprog. Hun rammes af afasi. Hun skal bruge hjælp og støtte, heldigvis er hendes børn der lige så meget for hende, som hun er der for dem.

Så enkel, på én gang trist og kærlig, er udgangspunktet for Lasse Raagaard Jønssons debut ssn snnart, hvis prunkløse, fortællende serie af digte blotlægger en stor ømhed i en hverdag ramt af sygdom og samtidig vil undersøge – sådan ville jeg formulere det – forbindelserne mellem poesi og talebesvær.

Det kan lyde som en mærkelig forbindelse, men der er faktisk en vis tradition for at tænke de to ting sammen. Begge dele kan forstås som en deformation eller afvigelse fra sprogets normer, men en afvigelse, der samtidig gør opmærksom på sprogets materie og byggesten.

Den stammende går ligesom i hak i ordenes lyde; både det at stamme og afasi tvinger den ramte ud i at bruge ord og opbygge sætninger på nye, sære måder, hvis han eller hun vil henvende sig til andre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jens Peter Madsen

Dejlig anmeldelse - den digtsamling får jeg lyst til at læse !