Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Jeg har stjålet mig til at læse Rachel Cusks bog ’Et livsværk’ om moderskabet

Rachel Cusks ’Livsværk’ fra 2001 viser, at der har eksisteret en intellektualiseret morlitteratur i mere end bare de seneste par år. Nu udkommer den også på dansk og taler lige ind i en ny tendens for at skrive om moderrollen som et benhårdt arbejde
Da ’Livsværk’ udkom i England i 2001, mødte den stor modstand, fordi mange mødre fandt Cusks usminkede beskrivelser for brutale. Det kan umiddelbart virke underligt, men måske er tiden bare en anden i dag.

Da ’Livsværk’ udkom i England i 2001, mødte den stor modstand, fordi mange mødre fandt Cusks usminkede beskrivelser for brutale. Det kan umiddelbart virke underligt, men måske er tiden bare en anden i dag.

Gary Doak

Kultur
5. februar 2021

Jeg har spekuleret en del på, om Rachel Cusks Et livsværk primært er skrevet til kommende mødre, eller om den er skrevet til dem, der allerede er mødre? Er bogen skrevet til den gravide kvinde for blidt brutalt, men dog kærligt, at advare eller indføre hende i den fuldstændige forvandling, hendes liv ganske snart vil være underkastet – eller er den skrevet til dem, der står midt i forvandlingen og gerne vil føle sig genkendt midt i den radikale frihedsberøvelse, som fødslen af et barn medfører?

Der findes en tredje mulighed, og den ville jeg i grunden helst tænke, nemlig at bogen er skrevet til alle. Et stykke litteratur om en erfaring, som alle mennesker enten gør sig i direkte forstand eller må siges at interessere sig for, så længe emnet er alment nok. Og tilsynekomsten af et nyt menneske med den gennemgribende forandring af en hverdag for i første grad moren må siges at være en almen erfaring. Selv hvis man ikke er mor eller kvinde med udsigt til at blive det, må det kunne forventes at alle kan leve sig ind i og tage del i den situation.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her