Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

’The Dig’ er en stilfærdigt dramatisk film om anstændighed, venskab og historiens vingesus

Carey Mulligan og Ralph Fiennes yder hinanden godt modspil i ’The Dig’, der handler om en arkæologisk udgravning i Suffolk i 1939 og menneskene involveret i den
Carey Mulligan og Ralph Fiennes graver i fortiden i Simon Stones fine ’The Dig’.

Carey Mulligan og Ralph Fiennes graver i fortiden i Simon Stones fine ’The Dig’.

Larry Horricks/Netflix

Kultur
4. februar 2021

Det var et arkæologisk fund, der vakte stor opsigt, fordi det beviste, at den angelsaksiske kultur var meget mere udviklet end hidtil antaget. Og nu er det også en vældig fin spillefilm, Simon Stones The Dig, der blandt meget andet fortæller om venskabet mellem den selvlærte udgraver og arkæolog Basil Brown (spillet af Ralph Fiennes) og den unge enke Edith Pretty (Carey Mulligan), der ejede den jord i Sutton Hoo i Suffolk, hvor fundet blev gjort.

Året er 1939, og Anden Verdenskrig truer i horisonten, da Edith Pretty spørger det lokale museum i Suffolk, om det vil undersøge de gravhøje, som hun har på sine omfattende jorder. Det vil museet ikke – krigen vil sætte alle hjemlige udgravninger i stå, og der er andre, vigtigere projekter at færdiggøre først, mener man – og sender udgraveren Basil Brown ud for at hjælpe hende. De er umiddelbart et umage par, forfinede, skrøbelige Pretty og bogstavelig talt jordbundne, ligefremme Basil, der forlod skolen som 12-årig, men som siden har uddannet sig selv inden for både sprog, historie, astronomi og arkæologi.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her