Anmeldelse
Læsetid: 7 min.

At have følt en følelse gør dig ikke til en god singersongwriter

Dét, der adskiller de rigtig gode singersongwritere fra de middelmådige, er i høj grad evnen til at omsætte følelser som selvforagt, (klima)angst, sorg og (ulykkelig) kærlighed til smukke melodier og klar poesi, der genklinger langt ind i lytterens eget følelsesliv. Det lykkes bedre for Cassandra Jenkins, Karima Walker og The Weather Station end for Julien Baker på deres seneste album
På The Weather Stations fortrinlige femte album, Ignorance, lufter Tamara Lindeman sin klimaangst, og med sin luftige falset skærer hun gennem bandets veloplagte barokpop.

På The Weather Stations fortrinlige femte album, Ignorance, lufter Tamara Lindeman sin klimaangst, og med sin luftige falset skærer hun gennem bandets veloplagte barokpop.

Jeff Bierk

Kultur
25. marts 2021

Sangersangskriver. Det lyder som en klodset pleonasme – underligt fladt og ubehjælpsomt – når man oversætter ’singer-songwriter’ til dansk. Men det udtrykker egentlig betydningen af dette musikmærkat meget præcist: En musiker, der synger sine egne sange, hvad enten de er af den udadvendte slags i form af politiske og samfundskritiske opråb eller mere inderligt autobiografiske granskninger af selvet og det fulde følelsesregister.

Det er den sidstnævnte variant, der er mest udbredt i den nordamerikanske sangskriververden for tiden. I hvert fald hvis man skal dømme ud fra de aktuelle pladeudgivelser med The Weather Station, Julien Baker, Cassandra Jenkins og Kamari Walker.

De står alle i en eller anden grad i musikalsk gæld til Kate Bush og Joni Mitchell, hvis karakteristiske sangstemmer og originale sangskrivning i min bog er blandt de ypperste i den engelsksprogede folk, rock og jazz.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Hasse Poulsen

Uden at kunne læse artiklen giver overskriften nogle tanker:

Musik ER ikke følelse.
Musik er en formalisering af følelser i lyd.
Det er derfor totalt ligegyldigt hvad en musiker personligt føler mens vedkommende spiller.
Musik er en samling af højtudviklede teknikker der kan åbne for følelser hos både udøver og lytter. Hvilke følelser er det ikke til at vide.

Derfor er det sindssygt plat at opleve en musiker føle på en scene. Og det er totalt misforstået.

En sanger/sangskriver er underlagt de samme betingelser som alle andre musikere uanset genre.
At rigtigt mange af dem hverken holder som digtere eller instrumentalister understreger, hvorfor der ikke er trængsel på Fiona Apples niveau.

Arne Würgler

Tak for din interesse for sangskrivning og performning. Spændende iagttagelser, som jeg er meget enig i og vigtigt at høre om sangskrivning ude i verden. Håber også du vil skrive lidt om, hvad der sker herhjemme og ikke mindst om sangskrivning på dansk. Og her tænker jeg ikke på hip hop. Overhovedet ikke.