Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Det er en frydefuld oplevelse at genlæse Rune T. Kiddes mest populære tegneseriealbum

Rune T. Kiddes ’Den lilla møghætte og pulven’ og ’Litterærlige klassikere’ er ikke for sarte sjæle eller sproglige mimoser. Til gengæld er de fulde af underholdende og på én gang kærlige og respektløse gendigtninger af folkeeventyr og verdenslitteraturens største værker
Man sparer oceaner af tid ved at læse Rune T. Kiddes versioner i stedet for originalerne: I alt 4.321 timer, 43 minutter og 17 sekunder.

Man sparer oceaner af tid ved at læse Rune T. Kiddes versioner i stedet for originalerne: I alt 4.321 timer, 43 minutter og 17 sekunder.

Niels Hougaard

Kultur
12. marts 2021

Jeg kan huske første gang, jeg fik Rune T. Kiddes Den lilla møghætte og pulven i hænderne. Hvordan kan jeg andet? Med den titel, der jo selvfølgelig er et ordspil på det ene af de eventyr, som Kidde ’gendigter’ med meget løs hånd i tegneserien, Den lille Rødhætte og ulven.

Og med en første side, hvor fortælleren til Rødhættes store fortrydelse ikke kan huske hendes navn og kalder hende både Rødspætte, Grødmette og Røvjette, inden han giver op og konstaterer, at det er ligegyldigt, hvad hun hedder – hun bliver jo alligevel spist af en ulv.

For en 15-årig dreng var tegneserien, der udkom i 1987, lidt af en åbenbaring, og nu, 34 år senere, er det den samme frydefulde fornemmelse, der breder sig, mens jeg genlæser den og en anden af Rune T. Kiddes tegneserier, Litterærlige klassikere, som Forlaget Fahrenheit lige har genudgivet.

Det var ikke, fordi Rune T. Kidde var – eller ønskede at være – nogen skøntegner, men hans ’grimme’ tegninger af små mennesker med store næser passer perfekt til de anarkistiske og på én gang kærlige og dybt respektløse versioner af gamle, velkendte historier.

Og det er i høj grad også en af de ting, der gør tegneserierne sjove: At man kender historierne godt og har læst og genlæst dem i de traditionelle udgaver, så man er helt med på, hvad det er for uhyrligheder, Rune T. Kidde udsætter dem og læserne for.

Drag over nakken

For eksempel er det ikke syv dværge, men syv fordrukne vietnamveteraner, Snifhvide – altså, Snehvide – møder ude i skoven, da hun flygter fra sin onde stedmor.

Og samme stedmor forklæder sig blandt andet som indsamler for Dansk Flygtningehjælp, da hun skal snyde Snifhvide og forsøge at tage livet af hende. Og »nu var Snifhvide meget skeptisk, for hun havde jo godt hørt, hvad pastoren, krabask-Krarup, havde forkyndt om den slags«.

Politiske stikpiller af den slags er der mange af i de to genudgivne album, hvor især Søren Krarup og det daværende Fremskridtspartiet får nogle drag over nakken.

Den dumme ælling vokser slet ikke op og bliver til en smuk svane, men vedbliver bare at være en psykisk syg and, der bor i en spand. Hans og Grete bliver til Hærge-Hans og Grumme-Grete, der slet ikke er spor søde, og De tre små grise er i Rune T. Kiddes version De tre store svin, hvoraf den klogeste bygger sit hus af gamle cykler, hvorfor de tre kan cykle væk fra ulven, der bliver så rasende, at den raserer en hel skov med en bulldozer.

»Og de tre store svin døde af hjerteslag, fordi de var så overvægtige, og næste morgen blev de afhentet af en sæbefabrik, og hvis du har et stykke sæbe, er det sikkert dem. Morale: Støt hjerteforeningen.«

fra forlaget

Så som så med socialrealismen

Litterærlige klassikere, der oprindeligt udkom året efter Den lilla møghætte og pulven, er også en slags gendigtninger af, ja, litterære klassikere – fra Sherlock Holmes, Huckleberry Finn og Junglebogen til Elverhøj, Romeo og Julie og Oliver Twist – begået af et menneske uden den store ærbødighed over for historierne.

Men også et menneske, som kender historierne ud og ind, og som har øje for deres indbyggede absurditeter og urimeligheder, hvis man ser på dem med et mere prosaisk og nutidigt blik. Der er i øvrigt også et par film – Casablanca og Navarones kanoner – og en dansk børnebog – Cykelmyggen Egon – med blandt klassikerne.

Om Peter Pan kan man således læse, at den handler om »de her tre børn, hvis mor er død, og nu lever de i en sygelig og pervers idéverden. (Det ka’ osse være, at moren var udearbejdende, og faren var junkie. Jeg husker det ikke så nøje. I hvert fald havde de en hund).«

fra forlaget

Frankenstein fortæller historien, skriver Rune T. Kidde, om »en læge, som er så dårlig til at spille golf, at han beslutter sig for at lave et menneske i stedet«. Og »det er så som så med socialrealismen« i Peter Plys, hvor »det viser sig at være en stærkt psykotisk, skizofren og voldsomt adfærdshæmmet knægt ved navn Jakob, der forestiller sig, at alle de dumme møgdyr er levende. Det er vist, fordi alle hader ham, og han ikke har nogen venner. Hæ hæ.«

Sproglig fantasi

Nej, hverken Den lilla møghætte og pulven eller Litterærlige klassikere er for sarte sjæle eller sproglige mimoser. Med mere end 30 år på bagen er de heller ikke just politisk korrekte i brugen af visse i vore dage problematiske ord, men samtidig udstiller Rune T. Kidde og gør sig lystig over racisme og kvindeundertrykkelse. Der er ingen tvivl om hans venstrehumanistiske udgangspunkt – det gemmer sig blot bag den kulsorte, legesyge humor.

Tegneren og forfatteren, der i 1990 mistede synet på grund af sukkersyge – og som døde i 2013, blot 56 år gammel – udfolder hele sin frodige fantasi i de to tegneserier, hvor ord og billeder bakker hinanden op og giver løjerne flere dimensioner.

Han dissekerer historierne og deres enkeltdele og sætter dem sammen igen, så nogle af dem er næsten umulige at kende igen, og får om noget pustet støv og værdighed af ’de store klassikere’, så de ikke længere er så ærefrygtindgydende – og som oftest en hel del mere underholdende og hurtigt læste.

For som der står på coveret til Litterærlige klassikere, man sparer oceaner af tid ved at læse Rune T. Kiddes versioner i stedet for originalerne: I alt 4.321 timer, 43 minutter og 17 sekunder. Det er alligevel også værd at tage med.

Rune T. Kidde: Den lilla møghætte og pulven og Litterærlige klassikere. Forlaget Fahrenheit.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her