Anmeldelse
Læsetid: 12 min.

Om et halvt år er denne filosof måske den nye Angela Merkel

De Grønne sender sandsynligvis filosoffen Robert Habeck ind i den tyske valgkamp som kanslerkandidat. Til lejligheden har han skrevet en rasende interessant bog om magt, populisme og grøn omstilling, som udstiller problemet: Måske er den tidligere RUC-studerende Habeck en rigtig god intellektuel – og en ikke helt så god politiker
Som optakt til den tyske valgkampen har Robert Habeck skrevet bogen ’Herfra anderledes’ med undertitlen »en politisk skitse«, som dog nærmere er en ambitiøs samfundsanalyse på næsten 300 sider.

Som optakt til den tyske valgkampen har Robert Habeck skrevet bogen ’Herfra anderledes’ med undertitlen »en politisk skitse«, som dog nærmere er en ambitiøs samfundsanalyse på næsten 300 sider.

Boris Roessler

Kultur
26. marts 2021

Angela Merkel er fysiker. Hun tænker analytisk som en fysiker. Og hun siges ofte at lave politik som en fysiker: Visionsløst, men med et ekstremt skarpt blik for, om der er et folkeligt flertal bag hendes beslutninger, og hvad konsekvenserne af hendes handlinger bliver.

Om et halvt år kan Europa stå med en tysk kansler, der godt nok har været energi-, landbrugs- og miljøminister i delstaten Schleswig-Holstein fra 2012-2018, men som samtidig er og bliver forfatter og filosof: De Grønne-lederen Robert Habeck. For nylig har han lagt bogen Herfra anderledes – en politisk skitse oven i sit mangfoldige forfatterskab, der tæller alt fra børnebøger over skuespil til filosofiske refleksioner over sprog og politik.

På valgplakater giver Habeck den gerne som den naturforbundne nordtysker med vind i håret og bare tæer i Vadehavet. Men han er også erklæret Obama-fan, og i modsætning til Merkels knastørre pragmatisme giver han gerne sine vælgere forjættende løfter om, hvordan Tyskland og Europa kunne blive – løfter, som nærmest udløser messianske forhåbninger hos hans tilhængere, og som får hans politiske modstandere til at se rødt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Fed artikel og et godt portræt. Jeg sidder ligefrem og ønsker, at Habeck bliver Tysklands næste kansler.
:-)

Thomas Vestergaard, Alvin Jensen og Ejvind Larsen anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Ja Habeck er en sympatisk politiker. En lille indvending: Når man skriver Schleswig-Holstein, men Flensborg så sætter man sig mellem to stole. Personlig går jeg ind for Slesvig-Holsten og Flensborg. Ellers må det hedde Flensburg.

"Og han indrømmer det endda selv"

Ja, du har sådan set ret,Jørgen. Men er filosofi jo temaet for udsendelsen, og så bliver intervieweren (og vel nok også han selv) nødt til at betegne ham som en sådan. Og han har jo trods alt en doktorgrad i filosofi.