Anmeldelse
Læsetid: 7 min.

Jesper Wung-Sung giver i ny bog Hammershøis muse sit eget liv og hjerteblod

Jesper Wung-Sung giver i sin nye roman ’Kvinde set fra ryggen’ stemme til Ida Hammershøi, den berømte malers hustru, så hun vrister sig fri af maleriet. Det er portrætkunst af øverste skuffe af en kvinde, hvis hud, hår og nakke er gået over i kunsthistorien

Vilhelm Hammershøis kone, Ida, får i ny bog det liv og det hjerteblod, hun ellers så sjældent har fået lov at holde for sig selv. Billeder er fra 1894. Foto: SMUK

SMK Foto

Kultur
12. marts 2021

Idas nakke. Jesper Wung-Sung er næsten lige så fascineret af den, som Vilhelm Hammershøi (1964-1916) må have været. Men i sin nye roman, Kvinde set fra ryggen, indtager forfatteren ikke kun den vampyriske kunstners blik, men giver Ida Hammershøi det liv og det hjerteblod, hun ellers så sjældent har fået lov at holde for sig selv.

Kvinde set fra ryggen er fortællingen om den unge Ida Ilsted fra Stubbekøbing, der vokser op med en depressiv mor og en udmattet far, der driver en købmandsforretning. Da broren Hans Christian dør som stort barn, slår morens sindssyge ud, hun skriver breve til sig selv og tror, at de er fra den døde søn. Hun bebrejder Ida sin ulykke.

Men alt dette er sket, før romanen begynder, da Vilhelm Hammershøi ankommer med Københavnerbåden som kammerat og kollega til Idas anden bror, maleren Peter Ilsted. Hvad han ser i den unge Ida med de milde, brede træk, kan hverken han eller hun helt forstå. 

»Der er så meget liv i dig«, siger han. Senere kan hun bedst selv forklare det som, at hun er som lys uden kilde.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her