Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Kazuo Ishiguros nye roman er en af hans bedste

Nobelprisen tynger ikke den britiske forfatter, der sprudler med den fængende sci-fi-roman ’Klara og solen’
Kultur
5. marts 2021
Ishiguro er en sand mester i at skabe dæmpede fortællere, der opruller deres liv i en enkel tone, hvis drama langt hen ad vejen antydes eller gemmer sig i tekstens sprækker.

Ishiguro er en sand mester i at skabe dæmpede fortællere, der opruller deres liv i en enkel tone, hvis drama langt hen ad vejen antydes eller gemmer sig i tekstens sprækker.

Katharina Volckmer

Fortælleren i Kazuo Ishiguros første roman siden Nobelprisen, Klara og solen, er en pige-KV model B2, serie tre, der har ry for at have »problemer med at absorbere solstråling«. Klara er designet til at være et barns trofaste og tjenestevillige ven, og første gang vi møder hende, står hun i en butik og venter på at blive solgt til en velhavende familie.

Får Klara ikke sol, bliver hun svag, så hun er lykkelig, da bestyreren giver hende plads i udstillingsvinduet, hvorfra hun betragter det myldrende liv på gaden udenfor. Og som Klara siger, var det »fristende at se grundigt på de forbipasserende, men Bestyrer havde forklaret, at det var ualmindeligt uopdragent at skabe øjenkontakt i den situation. Kun hvis en forbipasserende gjorde tegn til os eller talte til os gennem ruden, måtte vi reagere, men aldrig før«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her