Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Ny bog om anbragte børn hilses hjerteligt velkommen i debatten

Grundig afhandling om børneværnet 1905-1975 giver et glimrende indblik i anbringelsernes praksis. Et problemfelt, der også fremover vil være relevant og vigtigt
I begyndelsen af 1900-tallet var årsagen til myndighedernes indgriben ofte den, at børnene gik for lud og koldt vand – gadebørn, der blev taget for rapserier og var i akut fare for at indlede en kriminel løbebane. Efterhånden flyttedes opmærksomheden fra materielle forhold i hjemmet til følelsesmæssige omsorgsproblemer. Her et børnehjem i 1900.

I begyndelsen af 1900-tallet var årsagen til myndighedernes indgriben ofte den, at børnene gik for lud og koldt vand – gadebørn, der blev taget for rapserier og var i akut fare for at indlede en kriminel løbebane. Efterhånden flyttedes opmærksomheden fra materielle forhold i hjemmet til følelsesmæssige omsorgsproblemer. Her et børnehjem i 1900.

Ritzau/Scanpix

Kultur
19. marts 2021

Med tidens stigende opmærksomhed på velfærdsstatens ofre, undskyldninger til Godhavndrengene og de 22 anbragte grønlandske børn, og en statsminister, der vil være børnenes egen, samtidig med at hun nægter at redde uskyldige børn hjem fra syriske fangelejre og til og med gør det til et erklæret mål, at staten skal tvangsfjerne flere børn, er der grund til at hilse denne bog hjertelig velkommen i debatten.

Op igennem det 20. århundrede udgjorde andelen af anbragte børn mellem nul og 17 år omkring en procent. Hvad kan berettige et så voldsomt indgreb i borgernes privatliv?

Spørgsmålet har drevet historikeren Cecilie Bjerre til denne vigtige undersøgelse af børneværnets anbringelser af børn i Danmark fra 1905, da landet fik sin første børnelov, til 1975, da børneværnet blev nedlagt. Bogen bygger på forfatterens ph.d.-afhandling, som blev forsvaret for et års tid siden ved Syddansk Universitet.

Hvis Børneloven var »børnenes beskyttelseslov«, som børnenes forkæmper Peter Sabroe kaldte den, hvad var det så, børnene skulle beskyttes imod? Svaret stod at læse i den betænkning fra 1895, som ledte op til børnenes første lov ti år senere:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her